Baix EmpordàCiutats i poblesGirona

Monells, un poble de pel·lícula

Clica per puntuar
(Vots: 3 Mitjana: 4.7)

Monells és un poble petit situat al Baix Empordà, a la província de Girona. La localitat és coneguda per la seva bellesa i encant, amb un nucli antic ben conservat i carrers empedrats que fan que els visitants se sentin com si estiguessin en una altra època.

És un poble encantador i tranquil amb diversos llocs d’interès turístic, com ara la plaça Major, la seva església i el portal de l’entrada principal.

plaça Major
Plaça Major

Què veure

Monells és un poble medieval construït al voltant d’un antic castell del qual només en queden les muralles i les seves torres. Aquests són d’estil romànic, la plaça de l’Oli, el carrer dels Arcs i algun finestral són d’estil gòtic.

monells plaça de l'oli
Plaça de l’Oli

L’Església de Sant Genís és l’edifici més destacat de la zona. Està documentada del segle XI i està situada a l’altra banda del riu, al barri de la riera. El temple que hi ha actualment conserva la capçalera romànica, la nau i l’absis gòtic i el campanar d’estil barroc.

monells esglesia
Església de Sant Genís

També és recomanable visitar el carrer dels Arcs, que és un dels carrers més pintorescs del poble, amb les seves cases antigues i les arcades.

Carrer dels Arcs
Carrer dels Arcs

Què fer

Es pot passejar tranquil·lament pels seus carrers fins a arribar a la plaça de Jaume I, l’escenari d’un mercat molt important que s’hi celebrava durant l’època medieval.

monells

Una opció és fer l’experiència #Aprop on s’explica que hi ha darrere d’un got de llet. Per poder fer la visita s’ha d’anar a l’Estació de Vacum de llet. Podreu gaudir d’un recorregut sobre la producció de llet acompanyat de projecció audiovisual. També es podrà fer un taller i un tast final del producte.

Hi ha diferents rutes per gaudir de l’entorn, com la Ruta dels tres pobles, la ruta per camins medievals o la ruta de Sant Sadurní a Monells.

Gastronomia

La gastronomia és de cuina tradicional, autèntica i creativa. Tots els productes utilitzats són de quilòmetre zero per tal de fer els plats de la cuina tradicional catalana. En els restaurants trobareu carns i peix, vi amb DO Empordà i postres d’especialitat local.

On menjar

Hi ha diverses opcions de restaurants i bars on menjar sobretot al centre de la localitat. És un lloc molt turístic, així que és recomanable reservar amb temps.

Pots veure tots els restaurants de Monells a Guiacat.

On dormir

Hi ha diverses opcions d’allotjament que s’adapten a les necessitats de cadascú.

També pots trobar allotjaments rurals propers a Monells a Guiacat.

Festes

La Festa Major se celebra a finals del mes d’agost amb diferents activitats per la gent del poble. Entre elles hi destaca el ja tradicional concurs de munyir vaques.

La Festa Petita de Sant Bruget és al mes de gener i dura només un dia. Al matí es fa una trobada d’animals, tractors i eines del camp. A les 12h hi ha un repartiment d’obsequis i com a cloenda es fa un vermut musical.

Millor moment per visitar

És recomanable visitar el poble durant els mesos de maig i juny. Es pot gaudir del bon temps i comença a haver-hi ambient, però sense el turisme massificat de l’estiu.

monells carrer arcs

Imprescindibles

  1. Perdre’s pels carrers
  2. Visitar la Plaça Major
  3. Passejar pels carrer dels Arcs

Què veure a prop

Si vols conèixer què hi ha al voltant de Monells per ampliar la teva experiència i descobrir els encants ocults de la comarca, tens diverses opcions fascinants a poca distància. A menys de 30 km tens la preciosa ciutat de Girona, on podràs descobrir una riquesa cultural i arquitectònica impressionant. El seu casc antic et transportarà a través del temps amb els seus carrers empedrats i les seves impressionants muralles medievals.

Girona
Girona

Gairebé els mateixos quilòmetres cap a l’altra banda, pots visitar uns dels pobles més preciosos de la província de Girona: Pals i Peratallada. Amb els seus carrers empedrats i les seves antigues pedres, aquests pobles et convidaran a passejar tranquil·lament mentre admires la seva arquitectura medieval perfectament conservada.

Peratallada
Peratallada

Com arribar-hi

En cotxe: Per l’AP7 a la sortida 6. Una vegada allà continueu per la C-66 direcció la Bisbal fins a Corçà, una vegada allà s’ha d’agafar la GIV-6701 fins a Cruilles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura. També s’hi pot arribar per N-II i la C-31.

En transport públic: En bus de la companyia SARFA des de La Bisbal d’Empordà a Girona.

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button