Baix CampCiutats i poblesTarragona

Ulldemolins

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

Ulldemolins és un municipi situat al nord de la comarca del Priorat, a Tarragona, en un congost de la vall del riu Montsant. El territori és força escarpat, dominat per balmes i cingles.

Com la majoria de pobles de la zona, Ulldemolins també té el seu origen en l’època islàmica, tot i que hi ha proves arqueològiques d’assentaments del període neolític.

Un dels edificis més emblemàtics és l’església de Sant Jaume. Va ser construïda al segle XVI i es considera una de les millors obres arquitectòniques renaixentistes de Catalunya. Consta d’una nau amb quatre capelles i un campanar de cinc nivells que combina la planta quadrada, l’octogonal i la circular.

Un altre temple religiós molt ben conservat és el Santuari de la Mare de Déu de Loreto (s. XVII). Es troba a la part alta de la localitat i, a més de la panoràmica, també es poden observar pintures d’estil bizantí al seu interior.
Antigament, Ulldemolins comptava amb diversos portals d’entrada al municipi. Avui dia només es conserva el conegut com a Portal del Roser.

Amb l’arribada de la canalització d’aigua a finals del segle XIX, al poble es va construir el safareig que encara es pot visitar al carrer Jacint Verdaguer. Està format per dues piques, una per rentar i una altra per esbandir la roba.
Als afores d’Ulldemolins, al costat de l’antiga font del poble, hi ha un saüc que la Generalitat de Catalunya ha catalogat com a arbre monumental. Està format per cinc troncs i té una alçada d’11 metres.

Si hi ha alguna cosa que destaqui de la Serra del Montsant és la gran quantitat d’ermites que es van edificar entre els segles XII i XVI, i que es troben escampades pel seu territori. Algunes d’elles estan dins del terme municipal d’Ulldemolins. La de Sant Bartomeu és un dels edificis romànics més ben conservats. La de Sant Antoni, per exemple, està adossada a la roca de la muntanya. Mentre que l’ermita de Santa Magdalena va ser construïda seguint el model de l’església parroquial del poble. Se la coneix com la catedral del Montsant. La zona d’aquestes dues ermites compta amb un refugi, una zona d’acampada (per a tendes i caravanes), un bar i una àrea de pícnic amb graelles. A més, és el punt de partida de diverses rutes que condueixen a llocs tan espectaculars com el Toll de l’Ou, el Congost de Fraguerau o les Cadolles Fondes, un cingle excavat pel riu.

Les Crestes de la Llena

L’entorn natural d’Ulldemolins, a més de vegetació i congostos, el formen conglomerats de roques que l’aigua i el vent han erosionat fins a transformar-los en monuments de pedra. És el cas dels Tres Jurats, una formació de més de 30 metres d’alçada.

A Ulldemolins celebren la Diada Gastronòmica de la Truita d’Espinacs amb Suc, on també es poden tastar els productes agrícoles més importants de la zona: l’oli d’oliva, els vins amb DO Montsant i les ametlles.

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button