GironaCiutats i poblesRipollès

Toses

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

El municipi de Toses, a la comarca del Ripollès, s’estén a la part alta de la Vall de Ribes i comprèn quatre pobles: Tosses, Nevà, Fornells i Dòrria. Aquest últim, situat a 1.550 metres, és el nucli urbà més alt de Catalunya.

Toses apareix, amb les seves cases esglaonades, al peu de la muntanya de Meians, a 1.440 d’altitud. Les edificacions són les típiques d’indrets alpins construïdes amb pedra i llosa. De la seva arquitectura destaquen les arcades i els porxos, que sovint s’utilitzaven per guardar els estris que feien servir agricultors i ramaders.

Durant molt de temps, aquests pobles han estat bastant incomunicats. Malgrat les dificultats, aquest aïllament ha fet possible que algunes esglésies romàniques s’hagin conservat fins als nostres dies gairebé intactes, inclús amb les pintures originals. Un exemple és l’església de Sant Cristòfol de Toses (s. XI). Allà, a més de les pintures també es pot contemplar l’antiga ornamentació de ferro de la porta, així com un retaule barroc (s. XVII-XVIII).

A uns 1.000 metres per sobre del poble encara es poden veure les restes del castell, del que es té constància des de l’any 839.

Per altra banda, seguint diversos senders del terme municipal, es poden arribar a veure fins a un centenar de fortins que pertanyien a la Línia P, una barrera defensiva construïda a principis dels anys quaranta per contenir l’amenaça de la Segona Guerra Mundial.

Toses està envoltat de dos espais d’interès natural: la serra de Montgrony i les Capçaleres del Ter i del Freser. Per tant, existeix una gran varietat de paisatges a la zona, des de valls plenes de vida, fins a indrets d’alta muntanya, amb cims arrodonits i prats on pasturen els ramats.

Cal dir que a l’actualitat per Toses passen dues grans vies de comunicació: la línia del ferrocarril Transpirenaica, que uneix Barcelona amb Puigcerdà, i la carretera N-260, que permet als seus habitants arribar a l’estació d’esquí de La Molina en 10 minuts.

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button