OsonaBarcelonaD'interès turístic

Plaça Major de Vic, l’antic mercadal medieval

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

Al bell mig de Catalunya, a mig camí entre la ciutat de Barcelona i els Pirineus, es troba Vic, una vila amb una riquesa patrimonial incalculable. Entre els seus atractius turístics destaca, sense cap mena de dubte, la Plaça Major, també coneguda amb el nom de Mercadal, que és el centre neuràlgic de la ciutat.

La Plaça Major de Vic és la plaça més gran de la metròpoli, té forma quadrada i està rodejada de porxos pels quatre costats. Sota aquests porxos hi ha una gran quantitat de botigues i bars on trobarem productes de la terra i de molt bona qualitat. Els edificis que rodegen la plaça són de diferents èpoques i estils, i entre tots formen un mosaic d’arquitectura que és digne de contemplar.

Aquesta plaça es troba a la part més alta de la ciutat vella de Vic, i és molt camaleònica, ja que al llarg de l’any s’hi celebren tot tipus d’esdeveniments. Al mig de la mateixa, on hi ha un gran espai a cel obert, es celebra el mercat setmanal cada dimarts i dissabte, des de l’època medieval. Actualment, a aquest mercat s’hi poden trobar productes de primera qualitat de la comarca d’Osona, productes d’artesania de tot tipus, roba i fins i tot, aus de corral. Durant la tardor, fan molt de goig les parades de bolets i de fruites de temporada.

Entre les mostres i mercats més coneguts que es celebren a aquesta plaça destaquen el Mercat Medieval, que es celebra durant el pont de la Puríssima i és capaç de transportar al visitant a l’època medieval, el Mercat de Música Viva de Vic, que es celebra al setembre i es coneix com la fira musical més prestigiosa dels Països Catalans i la fira d’antiguitats Vicantic, la segona fira d’antiguitats més important de l’Estat espanyol on no només hi ha representants catalans, sinó d’arreu de la península.

A la part del sud d’aquesta plaça hi ha l’ajuntament, un edifici d’estil gòtic de 1388 que es va ampliar, posteriorment, a l’època barroca. Crida l’atenció el seu campanar, que corona la Plaça Major amb majestuositat. Entre els edificis més notables, hi ha, al sud-oest, la Casa Comella, d’estil modernista, que destaca pels seus esgrafiats a la façana i just al seu costat hi ha l’entrada més gran a la plaça, pel carrer de Jacint Verdaguer. Avui en dia, a la Casa Comella, es troba el Casino de la ciutat de Vic.

casa comella vic

Presidint la Plaça Major hi ha la Casa Costa, construïda per Josep Illa, la planta baixa de la qual resulta molt atractiva pels seus arcs ogivals i les seves columnes amb capitells decorats amb elements florals. Al primer pis, destaquen les vidrieres de colors i les escultures dels balcons, que representen les quatre classes socials de l’època: església, aristocràcia, pagesia i obrers. A la mateixa plaça hi podem trobar també la Casa Tolosa, del segle XVIII i estil barroc, que crida l’atenció entre els altres edificis per la seva sobrietat. D’altra banda, la Casa Moixó, es caracteritza per una barreja estilística que va del segle XV al segle XVII, i els seus trets característics són d’estil renaixentista i barroc. Finalment, hi trobem la Casa Beuló, d’estil barroc i gòtic que data del segle XVI i la Casa Cortina, d’estil modernista i del segle XIX.

Els carrers més comercials del casc antic de Vic, que tenen una distribució medieval, conflueixen al Mercadal. Hi ha negocis de tot tipus, des de xarcuteries familiars a perfumeries que venen productes artesanals. També hi podem trobar una gran oferta de bars i restaurants de tot tipus on es pot degustar la gastronomia típica de la regió. A més, alguns dels bars tenen terrassa exterior, i el visitant pot seure a la mateixa plaça i gaudir una tapa d’embotit mentre contempla aquest espai arquitectònic tant sorprenent. A més, de manera puntual, es poden veure actuacions espontànies i concerts al bell mig de la plaça, mentre passegem pels porxos o seiem a la terrassa d’algun dels bars mítics de tota la vida.

Si passeu per Vic, heu de visitar el Mercadal, el cor de la ciutat, que us sorprendrà per la seva grandiositat i pel contrast dels edificis de diferents estils que envolten aquesta plaça major porxada tan característica.

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button