GironaLa GarrotxaLlocs religiosos

Monestir de Sant Joan de les Fonts, un monestir romànic a la Garrotxa

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

A la comarca de la Garrotxa, molt coneguda pels seus volcans, es troba el monestir romànic de Sant Joan de les Fonts, una de les joies medievals de la zona. Aquest monestir forma part de la Ruta Medieval de Sant Joan de les Fonts, que també inclou el pont medieval de Sant Joan de les Fonts i el castell de Juvinyà.

Situat als afores de Sant Joan de les Fonts, en una petita àrea recreativa ben a prop del llit del riu Fluvià, hi ha el monestir de Sant Joan de les Fonts. Actualment, allò que es conserva d’aquest monestir és la seva església, un dels millors exemples de l’arquitectura religiosa de la Garrotxa. L’arquitectura exterior del monestir ressalta entre la verdor del paisatge pel color rosat dels seus murs, molt característic de la terra d’aquesta zona volcànica de la Garrotxa, i la decoració dels seus àbsides.

Els orígens d’aquest monestir romàntic es remunten a l’antiga església dedicada a Sant Esteve, Sant Joan Baptista i Sant Miquel que es va consagrar a l’any 958. Anys més tard, al 1079 els vescomtes de Besalú van entregar l’església al monestir de San Victor de Marsella per tal que es fessin càrrec de construir-hi un priorat benedictí. D’aquesta manera, al 1106, el bisbe de Girona va autoritzar la fundació del priorat i va establir que el monestir de Sant Joan de les Fonts depengués del monestir de San Victor de Marsella. A partir d’aquest moment, una comunitat de monjos molt activa va ocupar aquest edifici i van viure de manera pròspera i sense problemes fins al segle XV. En aquell moment va començar el declivi d’aquesta institució monàstica i el monestir va passar a dependre de l’ordre de Sant Pere de Besalú. Finalment, a finals del segle XV el monestir es va deshabitar i, degut al pas dels anys i a la manca d’atenció per part de qualsevol institució, l’edifici del monestir s’ha anat enderrocant mica en mica i actualment només se’n conserva l’església romànica. No obstant això, el monestir de Sant Joan de les Fonts va ser declarat monument nacional el 1981 i a finals dels segle XX va ser restaurat per a la seva correcta conservació.

El monestir de Sant Joan de les Fonts és un edifici de planta basilical amb tres naus i capçalera de tres absis. La nau central està coberta per una volta de canó apuntada i les naus laterals estan cobertes per voltes de quatre de cercle. A més, aquesta nau es comunica amb les laterals gràcies a uns arcs de mig punt i a l’absis central destaca una finestra amb columnes de capitells corintis i una cornisa amb fulles i ocells. La peça més important que hi ha a l’interior del monestir és la pila baptismal semiesfèrica que data del segle XII, decorada amb una sanefa amb diverses figures. Des del 2006 l’església conté una rèplica a escala real de la Majestat de Sant Joan de les Fonts, un retaule de fusta policromada del segle XII que es conserva al Museu d’Art de Girona.

A part de visitar l’interior de l’església del monestir de Sant Joan de les Fonts, el visitant pot passejar pels voltants de l’edifici i contemplar la zona on hi havia els horts dels monjos i el riu Fluvià, que queda molt a prop de l’església. A més, per als amants del senderisme que vulguin endinsar-se en les profunditats de la Garrotxa, allà mateix comença una ruta molt interessant que s’anomena Ruta de les Tres Colades de Lava. Aquest itinerari permet conèixer l’orografia volcànica d’aquesta zona i descobrir alguns racons que deixaran al visitant bocabadat per la seva bellesa.

El monestir de Sant Joan de les Fonts es pot visitar de manera gratuïta. Durant els mesos d’estiu l’edifici romandrà obert tots els dies de 12h a 14h i durant la resta de l’any només els caps de setmana i festius, també de 12h a 14h.

Si passeu per la vila de Sant Joan de les Fonts, on el passat i el present conviuen en plena harmonia, trobareu grans exemples de l’arquitectura medieval entre els quals destaca el monestir romànic de Sant Joan de les Fonts. No perdeu l’oportunitat de descobrir aquesta joia medieval.

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Check Also
Close
Back to top button