Ciutats i poblesRibera d'EbreTarragona

La Torre de l’Espanyol, relax assegurat

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

La Torre de l’Espanyol és un petit poble de gairebé 700 habitants situat a la Ribera d’Ebre i rodejat per camps de conreu i arbres fruiters. És un lloc ideal per desconnectar de la rutina i gaudir de les àrees rurals que envolten la zona.

Com el seu nom indica, l’origen d’aquesta població fa referència a una torre de vigilància i defensa anomenada Torre d’Albozalag, que pertanyia al terme del castell d’Ascó però estava situada a l’esquerra del riu Ebre. El 1175 el rei Alfons el Cast va cedir aquesta torre a una persona anomenada Espanyol de Prades i és per això que la vila té aquest nom actualment.

Aquesta població es troba a l’esquerra del riu de la Torre. Els carrers del nucli històric d’aquesta vila es troben al voltant de l’església de Sant Jaume i es caracteritzen per la seva estretor i els grans habitatges amb portals d’entrada característics dels segles XVIII i XIX. Actualment, moltes d’aquestes cases i masies d’una o dues plantes s’utilitzen com a segona residència i, és per això que, durant la setmana, de dilluns a divendres, el poble és molt tranquil i hi ha molts menys habitants que durant els caps de setmana. L’església parroquial barroca de Sant Jaume data del segle XVIII. Es tracta d’un temple de tres naus sense capçalera marcada que compta amb un campanar de base quadrada però octogonal a la part superior. La seva façana destaca per la gran portalada, tallada com si fos un retaule.

A la vila hi podem trobar la Font de Torrent i la Font de n’Horta, dues fonts d’aigua natural d’origen romà. La Font de n’Horta és una bassa de l’època romana que es troba a 1 Km del nucli urbà de la localitat. La seva estructura es correspon a la d’un safareig públic ja que està constituïda per dues basses rectangulars on la gent hi anava per tal de rentar la roba. La primera bassa s’omple directament amb l’aigua de la font i la segona s’omple amb l’aigua sobrant de la primera. El 1965, aquesta font va ser reformada i gràcies a aquestes obres s’hi van trobar monedes antigues i altres objectes com, per exemple, eines agrícoles que es van tirar a la bassa en l’època romana. Les monedes que s’hi van trobar daten del període entre el segle I aC i el segle II dC.

D’altra banda, a la sortida del poble hi ha la Font del Torrent, també d’origen romà. Es tracta d’un mur que disposa de dos brolls d’aigua que van a parar a uns rentadors públics que hi ha just al davant de la font. Aquesta font es troba rodejada d’arbres i, com que està en un indret molt tranquil, és el lloc perfecte per seure a un banc a l’ombra dels arbres i deixar-se emportar per la remor de l’aigua.

Al sud de la localitat, a la vora de la Serra del Tormo, hi trobarem l’Ermita de Sant Antoni, dedicada a Sant Antoni de Pàdua. Aquesta petita ermita es troba a un paratge natural i està rodejada d’uns xiprers molt alts. Ben a prop hi ha una zona de barbacoes i pícnic on es pot passar el dia tranquil·lament ja que normalment no hi ha gaire gent. S’hi pot arribar en cotxe o caminant i, des de l’ermita, podem gaudir d’unes vistes excepcionals de la Torre de l’Espanyol. Cal destacar que, cada Dilluns de Pasqua s’hi fa un aplec que culmina amb un dinar de germanor a l’àrea d’esbarjo que hi ha ben a prop de l’ermita.

La Torre de l’Espanyol disposa de quatre rutes senyalitzades de diferents nivells de dificultat per fer senderisme i BTT. La primera ruta és la de l’Ermita de Sant Antoni, de 2 Km, que ens porta des de la vila fins a l’ermita. En segon lloc hi ha la ruta Lo Tormo, de 4 Km, que des del nucli urbà ens condueix cap a La Mina, una antiga mina d’aigua. Des d’aquest indret comença l’ascens fins al cim del Tormo, des d’on tindrem una vista panoràmica de la Ribera d’Ebre, el Priorat i la plana de Lleida. En tercer lloc, a la Font del Torrent comença la ruta de La Bruixeta-Cantarranes, de 3 km, que culmina amb unes vistes meravelloses. Finalment, de la Font de n’Horta surt el Camí de Garcia, que és una ruta que s’utilitzava antigament per anar fins a la població veïna de Garcia.

Visiteu la Torre de l’Espanyol per gaudir de la tranquil·litat d’aquest poble tarragoní que es troba situat al bell mig de la natura. El seu casc antic us captivarà i els voltants del poble, d’una gran riquesa paisatgística, seran l’indret perfecte per fer itineraris i rutes aptes per a tota la família.

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button