Paratges naturalsLleidaNoguera

Embassament de Canelles, frontera natural entre Osca i Lleida

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

A la serra del Montsec, ben a prop dels Pirineus i seguint el curs del riu Noguera Ribagorçana, hi trobarem l’embassament de Canelles. Aquest llac d’aigües tranquil·les i de color verd esmaragda és una veritable joia de la natura on es pot respirar la pau i la puresa d’un indret tan immaculat com aquest.

L’embassament de Canelles és un preciós llac artificial de 720 hectòmetres cúbics de capacitat que compta amb 30 kilòmetres navegables. Aquest embassament, que actua com a frontera natural entre Osca i Lleida, és un dels llacs més grans i profunds de tot el país. De fet, va ser construït el 1960 per l’antiga empresa elèctrica Enher, que en l’actualitat coneixem con Endesa, per a generar electricitat.

Contrastant amb un entorn natural espectacular, l’aigua d’aquest llac té un color verdós que deixarà a qualsevol visitant bocabadat davant la seva bellesa. A més, hi ha una gran quantitat de flora i fauna en aquesta zona i, rodejant l’embassament, en diverses parts, podem trobar les restes d’edificis que pertanyien a antigues civilitzacions.

embassament canelles

Per gaudir al màxim de la visita a l’embassament de Canelles, recomanem fer una ruta amb l’Aqua Bus, un vaixell de 12 places que navega pel pantà i pel congost de Mont-rebei i que ens descobreix els racons més amagats i curiosos del llac. Degut al nombre limitat de places disponibles, abans de començar la ruta s’ha de reservar plaça en aquest vaixell de manera telefònica o per correu electrònic. No obstant això, els visitants més actius que s’estimin més practicar una mica d’esport, poden llogar un caiac i fer el mateix recorregut amb aquesta embarcació.

Un cop començada l’excursió, ens dirigim cap a la muralla de pedra de Finestras, una impressionant barrera natural que limita amb l’embassament de Canelles i que es coneix popularment com la Muralla Xinesa d’Aragó. Aquesta majestuosa muralla natural va servir per a protegir el castell de Finestras, del que encara es conserva l’ermita romànica de Sant Vicenç. A continuació, s’ha de visitar el congost de Mont-rebei, una de les rutes més espectaculars de Catalunya perquè es considera l’únic congost que encara està situat en un territori verge. Aquest congost està envoltat de parets de pedra que arriben als 500 metres d’alçada i únicament es pot travessar per un camí parcialment excavat a la roca.

L’itinerari segueix fins a l’embarcador de Montfalcó, on es pot continuar l’excursió en cotxes 4×4 per les pistes forestals que recorren el Montsec i que ens portaran les parts més recòndites d’aquesta serralada. Finalment, a Montfalcó es pot visitar l’ermita de Santa Quiteria i San Bonifaci i es poden descobrir unes increïbles vistes del congost de Mont-rebei i de la serra del Montsec.

Un cop acabada l’excursió, el visitant pot animar-se a descobrir alguna de les boniques poblacions que envolten l’embassament com l’Estall, Mongay, Monfalcó o Àger. La població d’Àger és el principal centre turístic de la serra del Montsec i els seus carrers empedrats ens transportaran a una època molt llunyana. Als seus voltants hi ha una gran quantitat de patrimoni històric i arquitectònic com el castell de Montsonís, el monestir de Santa Maria de Gualter o la Cova de Vilars, on hi ha unes valuosíssimes pintures prehistòriques. A més, també es pot visitar el Museu de la Conca Della, que compta amb una gran quantitat de restes fòssils de dinosaures que s’han trobat per aquesta zona. A més, un altre dels llocs que val la pena visitar en aquesta zona és el Centre d’Observació de l’Univers (COU) del Montsec, que es troba situat a Àger. Aquest innovador espai dirigit al turisme cultural i científic s’ha convertit en el centre de referència de la docència i la divulgació de l’astronomia i la geologia a Catalunya.

Finalment, els amants de la natura i dels esports d’aventura poden practicar una gran quantitat d’activitats esportives com l’espeleologia, el barranquisme, el caiac, l’escalada o el senderisme. Els més atrevits poden inclús practicar una de les activitats més conegudes de la zona: el vol lliure amb parapent i ala delta. Aquestes activitats es practiquen molt a la Vall d’Àger perquè és una de les millors zones de vol d’Europa degut a les seves condicions orogràfiques i climàtiques.

Si teniu l’oportunitat de visitar l’embassament de Canelles i de recórrer les rutes que hi ha als seus voltants, agafeu la càmera de fotos i prepareu-vos per gaudir d’un paratge natural únic.

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button