BarcelonaCiutats i poblesMaresmePlatges i cales

Canet de Mar, contrast de matissos

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

Canet de Mar està situat a la comarca del Maresme, entre Barcelona i Girona. És un municipi obert al mar que gaudeix de més de dos quilòmetres de costa i d’un clima suau degut a la seva localització entre el Parc Natural del Montnegre i el Corredor. Les seves platges, de sorra i aigües transparents, contrasten amb el verd dels boscos i els edificis històrics, donant lloc a un entorn natural i artístic privilegiat a Catalunya.

Els vessants de les muntanyes del Montnegre arriben fins a Canet de Mar, formant la vall de Canet i els boscos de Pedracastell. Des del seu cim, a uns tres-cents metres d’altitud, es pot contemplar el Montseny i gran part de la costa.
A la zona, a més de la vegetació autòctona, hi ha dòlmens neolítics, restes ibèriques i esglésies medievals. A peu o en bicicleta, són vàries les rutes senyalitzades que es poden recórrer per aquests boscos, o per la costa. D’aquesta manera, el turisme de platja es complementa amb el rural o de muntanya.

Canet de Mar posseeix un dels patrimonis modernistes més importants de Catalunya gràcies, en part, a l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, que va viure a la vila i va desenvolupar-hi la seva feina. El més destacable és el conjunt museístic Casa Museu Lluís Domènech i Montaner que comprèn la Masia Rocosa, del segle XVII, i la casa Domènech, construïda a principis del segle XX per l’arquitecte, el seu fill i el seu gendre.

A més, seguint la ruta modernista, també es pot visitar el centre històric i es pot seguir un recorregut per admirar les façanes dels edificis modernistes, com l’Ateneu, l’Ajuntament i les cases Carbonell o Joaquim Floris, entre altres. Dins d’aquesta ruta també hi ha l’opció de visitar el taller de vitralls artístics, un ofici molt arrelat a Canet. Als boscos de Pedracastell, Domènech i Montaner va construir el Castell de Santa Florentina. Tot i que avui dia està habitat, es poden fer visites guiades per conèixer el seu interior i la seva història.

Arran de mar es troba una mostra de les antigues cases dels americanos, aquelles persones que van emigrar a les colònies espanyoles de Cuba i van fer fortuna; així com del barri mariner, on encara es conserven les cases dels antics navegants. Tant el barri com la Plaça del peix, que va ser el centre del primer mercat del poble, daten del segle XV.

El Passeig Marítim de Canet, decorat amb palmeres i arbres, recorre la línia de la costa fins arribar a la població veïna d’Arenys de Mar. És un lloc ideal per gaudir tot l’any del mar i alhora passejar, descansar o fer esport en les múltiples zones habilitades.

El municipi és conegut per la seva àmplia oferta gastronòmica. Són molts els restaurants especialitzats en cuina mediterrània i casolana, on es barregen els ingredients de mar i muntanya. Entre ells hi destaquen les maduixes, cultivades a la zona, o els cargols, que es cuinen de mil maneres diferents. Per donar a conèixer els seus productes, Canet de Mar i els pobles del voltant organitzen diverses jornades gastronòmiques, com La Cuina del Bolet del Maresme, La Cuina del Pèsol del Maresme, un dels productes més característics de la comarca; la Cuina Marinera del Maresme, on els protagonistes són el peix i el marisc; o la Maduixa de la Vallalta del Maresme, un fruit de gust i textura únics al país.

L’esport també és molt present a Canet de Mar. Els clubs nàutics promouen tot tipus d’activitats marítimes, des de la vela al windsurf, passant pel patí de vela, passejos amb caiac o lloguer d’embarcacions per fer excursions al llarg de la costa. També organitzen competicions nàutiques, com ara el Campionat de Catalunya de Patí Vela. Altres esdeveniment esportius que tenen lloc a la població són l’Ironkids, una cursa destinada a nens i adolescents; la Gran Caminada Popular; o el Torneig 4×4 Vólei Platja.

Canet de Mar és una població molt dinàmica, com ho demostren les moltes activitats, no només esportives, sinó culturals, que es duen a terme durant l’any. A part de les dues Festes Majors, se celebra el Festival de Re-percussió per l’Odèon, el Festival de Música Clàssica Castell Santa Florentina, la Fira del Disc i el Col·leccionisme o la Fira Mercat Modernista. Durant aquest, la vila fa un viatge en el temps i es transforma en el Canet modernista de principis del segle XX. Però, potser, l’esdeveniment musical més important és el CanetRock, l’aparador de la millor música que es fa a Catalunya, que pretén ser un referent per a la música del país.

Canet de Mar gaudeix d’una àmplia tradició industrial, turística i cultural que la converteix en una població oberta a tothom i a tot tipus d’activitats.

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button