Ciutats i poblesTarragona

Reus

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

La ciutat de Reus és la capital del Baix Camp i es troba a la província de Tarragona, concretament a l’àrea metropolitana del Camp de Tarragona. La distància entre Reus i la capital del tarragonès és d’aproximadament catorze quilòmetres. L’actual municipi de Reus es conforma de dues antigues viles, el Burgar i Mascalbó, les quals han desaparegut amb els anys. L’origen del seu nom prové de la paraula llatina “reddis”, que significa “encreuament de camins” per l’àmplia connexió de camins i carreteres que creuen aquesta ciutat.

A tan sols cinc quilòmetres del nucli de Reus se situa l’Aeroport de Reus, el tercer més important de Catalunya i un dels més importants de l’estat espanyol. Des d’aquesta terminal d’aerolínies s’enlairen diferents vols durant tot l’any a una gran varietat de ciutats europees, amb més freqüència durant l’estiu.

Reus s’origina durant l’Edat Mitjana i arriba al màxim punt de creixement de la seva població durant el segle XVIII, data a partir de la qual es va considerar aquest municipi com a la segona població de Catalunya, després de Barcelona. Aquesta situació va canviar amb l’arribada de Tortosa i, posteriorment, Tarragona. La seva ubicació és molt propera al mar Mediterrani, però es tracta d’una ciutat d’interior. El segle XIX va ser determinant per a la cultura que envolta Reus, ja que es va convertir en una ciutat de referència dels moviments culturals d’aquest segle. La Revolució Industrial i la comercialització que van afectar moltes regions també van marcar un abans i un després a Reus.

Amb el pas dels anys, les construccions arquitectòniques han fet de Reus un municipi de gran valor i interès patrimonial. Les diferents èpoques que ha viscut la capital del Baix Camp han estat determinants per l’àmplia i diversa oferta d’edificis, espais naturals i urbans i activitats que avui dia es poden gaudir a Reus.

Avui dia, Reus és una ciutat de referència al Camp de Tarragona, superant els darrers anys els 100.000 habitants. La realitat de la població reusenca és que ha incrementat entre els anys 1960 i 2012 en quasi 70.000 habitants a causa de l’emigració sobretot del Marroc, sent avui dia Reus la quarta localitat de Catalunya més poblada per emigrants de religió musulmana. L’economia del municipi es basa en la indústria gràcies a l’afavoridor sòl de Reus, el qual ha incrementat la implantació de noves empreses i, conseqüentment, de llocs de treball. La creació del Parc Tecnològic ha estat una gran i recent aposta per la innovació.

La llarga trajectòria professional de personatges cèlebres com l’arquitecte Antoni Gaudí, el general Joan Prim o el pintor Marià Fortuny, entre altres, ha tingut molt a veure amb la ciutat de Reus, la qual ha vist créixer aquestes celebritats històriques.

Concretament, Antoni Gaudí va néixer a aquesta ciutat. Reus encara conserva algunes de les obres i fites que l’arquitecte va dur a terme fins als setze anys, edat amb la qual va marxar a la Ciutat Comtal, Barcelona, per continuar amb la seva professió i el que més estimava: l’arquitectura. Per aquest motiu, el Gaudí Centre que se situa al centre històric de Reus és un espai d’interpretació en el qual el públic descobreix la formació de la professió de l’arquitecte i els secrets de les seves populars i inconfusibles obres. Maquetes, escenografies i materials audiovisuals fan que aquesta experiència sigui més que personal per a cadascun dels visitants del centre.
Altres punts d’interès de la vida d’Antoni Gaudí són la seva casa de naixement, al carrer de Sant Vicenç número 4, a la qual no es pot accedir perquè és privada, però permet conèixer l’escultura “Gaudí nen” que representa a l’arquitecte jugant quan era un infant; l’església Prioral de Sant Pere, a la plaça de Sant Pere, on Gaudí va ser batejat; l’IES Salvador Vilaseca, on Antoni va realitzar cinc cursos; i, finalment, el santuari de Misericòrdia en el qual va participar en la peregrinació de l’any 1900. Aquests punts formen part del que es coneix com “La ruta Gaudí”, amb l’objectiu de conèixer la vida de l’emblemàtic arquitecte.

No només es considera Reus com a ciutat de referència cultural per la seva gran dedicació a Antoni Gaudí, també és degut a l’alta quantitat d’edificis catalogats com a arquitectura modernista. Personatges cèlebres que conformen aquests edificis són Lluís Domènech i Montaner, Pere Caselles i Joan Rubió i Bellver entre d’altres. Les cases Navàs, Rull i Gasull i l’institut Pere Mata són exemples dels millors edificis de la ciutat de Reus i pertanyen al primer dels mencionats anteriorment, un dels millors arquitectes del modernisme europeu.

D’aquesta manera es dóna peu a la ruta del Modernisme de la ciutat de Reus, un agradable passeig a peu que descobreix als visitants de la ciutat els vint-i-nou edificis d’estil modernista més destacats de la ciutat. Per tal de conèixer de manera ordenada la ruta, és aconsellable seguir l’itinerari que es plasma en el plànol turístic. El modernisme, corrent artística entre els finals del segle XIX i els principis del XX, ha deixat a Reus uns dels edificis més importants de tota Europa.

A més, per conèixer la història de la ciutat no només has d’entrar al museu de Reus: caminar pels carrers d’aquesta et descobriran mil secrets i racons amagats que no deixen indiferent a ningú. Les nombroses terrasses i comerços que s’ubiquen al llarg del municipi conviden cada dia a una gran quantitat de visitants i, com és obvi, dels seus habitants. En aquest recorregut es pot observar el campanar de l’església Prioral de Sant Pere, mencionada anteriorment en relació a la vida d’Antoni Gaudí. L’estructura mesura seixanta metres d’alçada i és un dels símbols de Reus, sense oblidar la plaça del Castell, en la qual s’ubicava fa anys el castell de Reus i el qual avui dia ha desaparegut.

La plaça del Mercadal es considera un dels llocs més emblemàtics de la ciutat. Se situa al centre històric de Reus i està a totes hores plena de vida gràcies a la quantitat de gent que la visita i passeja tranquil·lament per ella; a més, tot el recinte és de vianants i, per tant, no hi ha mai trànsit. Els comerços que es troben a la plaça fan que aquesta es trobi amb un molt bon ambient i és gairebé obligatori relaxar-se prenent un cafè o alguna beguda a qualsevol de les terrasses que completen el Mercadal mentre que els més petits gaudeixen jugant. Aquests són només alguns dels principals motius pels quals aquesta mítica plaça és un dels imprescindibles més macos de Reus.

Tornant a la història i pels amants d’aquesta ciència arribem al palau Bofarull. Es troba al carrer Llovera, a pocs passos de la plaça de Prim, i va pertànyer a la família noble dels Bofarull, la qual es va enriquir durant el segle XVIII fins al punt de convertir-se un dels membres d’aquesta, Josep Bofarull i Gavaldà, alcalde de la ciutat i cavaller l’any 1772. Josep Bofarull va ser qui va construir el palau entre els anys 1780 i 1786, quan era nomenat noble.

El saló és la part més àmplia i significativa del palau per les pintures i quadres que s’ubiquen en aquesta zona, avui dia encara molt ben conservats. Tot i la importància que l’edifici ha comportat per a la història de la ciutat de Reus, no és fins a l’any 1986 que la Diputació de Tarragona que el compra per tal d’ubicar en el mateix lloc la filial del famós Conservatori de Música, respectant i mantenint l’estructura original del palau.

D’altra banda, el museu d’Art i Història de Reus no només ens fa un recorregut per les fites més històriques i troballes significatives. En aquest edifici també podem conèixer en què consisteix la Festa Major de Reus, com va sorgir i la seva evolució; restes d’artefactes que encara es conserven de l’origen de la ciutat; les principals obres de les figures cèlebres més reconegudes de Reus; etc.

La Festa Major és un dels esdeveniments més importants de Reus, conegudes com a les festes de Sant Pere. Se celebren l’última setmana de juny, normalment amb l’arribada de la festa de Sant Joan, i cada any presenta activitats més tradicionals i més desitjades pels reusencs. Durant aquests dies de festa es duen a terme activitats culturals i característiques de la tradició de Catalunya, donant molta rellevància als castellers, algunes colles dels quals ja celebren 35 anys d’activitat castellera. La Festa Major de Sant Pere va ser declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.

Aquestes festes s’inicien amb l’arribada del foc del Canigó, el pregó, les cercaviles de foc dels diables i la primera ‘tronada’. L’arribada a la plaça del Mercadal dies després del començament de les festes es conforma amb la segona ‘tronada’ i el festival de focs artificials. Aquesta gran festa acaba amb el que s’anomenen ‘les matinades’ i ‘el despertar de Reus’. La imatge del patró, Sant Pere, surt a gaudir de la festa des del temple fins a la plaça del Mercadal, es du a terme l’última ‘tronada’ i, en aquest instant, es retorna la figura a l’església i es tanca la festa amb un ball de diables.

Però Reus també celebra un gran nombre de festivitats culturals i musicals com és la festa de la Misericòrdia, el Trapezi i el Festival Internacional de Mim i Teatre Gestual. Totes aquestes celebracions ofereixen una àmplia i intensa programació de qualitat que dóna a conèixer diferents artistes, els quals animen la ciutat i els seus habitants i visitants.

Per tal de formar part completament de la ciutat i pertànyer a la seva història i tradició, tot visitant ha de tastar el famós vermut de Reus. És la beguda típica del municipi i es pren com aperitiu, blanc o negre. La producció d’aiguardent a Reus era durant el segle XVIII motiu de visita. És costum degustar aquest famós vermut juntament amb les típiques avellanes de Reus, amb denominació d’origen, un pla perfecte per gaudir d’un matí abans d’anar a dinar.

També forma part de les begudes típiques de Reus el plim, una barreja de sucs de fruites que es fabrica des de l’any 1928. El seu nom prové, segons explica la llegenda, de la resposta d’un dels comercials de l’empresa als inicis de la fabricació de la beguda. En el moment de decidir el nom d’aquesta, ell va contestar: “A mi… plim!”.

La variada oferta gastronòmica dels petits restaurants situats a la part històrica i més cèntrica de la ciutat permet tastar les millors especialitats de la cuina local de Reus. Aquests establiments estan dotats de productes locals i de qualitat que formen part de la tradició reusenca. La cuina mediterrània presentada en forma de pinxos i tapes, l’excel·lent oli d’oliva de la zona, els vins del Priorat, Montsant, Terra Alta i Conca de Barbera i d’altres zones rellevants de tot el territori de Catalunya.

La Fira de Mostres coneguda com a ExproReus se celebra al Pavelló de Fires i Congressos del Tecnoparc, situat a una zona comercial entre les carreteres de Tarragona i Bellissens. En aquesta fira, celebrada als voltants del 25 de juliol de tots els anys, es dedica gran part al bestiar, tot i que amb el pas dels anys s’han implantat nous sectors per aconseguir ser una celebració més que variada. Actualment, Reus és el segon referent comercial de la província tarragonina, seguit de la ciutat de Tarragona.

Visitar Reus és conèixer la seva història, com es va originar la ciutat i com ha evolucionat amb els anys gràcies a la indústria i les grans oportunitats de feina i evolució professional que aquest sector ha comportat. Però aquesta ciutat del Camp de Tarragona es marca en gran mesura pel vessant artística i cultural que diferents artistes (destacant Antoni Gaudí i Lluí Domènech i Muntaner) han significat per a Reus. Els amants de la cultura i de la història són sempre benvinguts pels reusencs, que esperen amb il·lusió que Reus sigui cada vegada més conegut arreu del món, oferint el millor que disposa la ciutat.

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button