BarcelonaBarcelonèsParatges naturals

Parc Natural de Collserola, el pulmó de Barcelona

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

El Parc Natural de Collserola és un espai protegit que es troba a poc més de 15 minuts de la ciutat de Barcelona. Aquest parc natural, que s’alça al bell mig de l’àrea metropolitana de Barcelona, es coneix com el pulmó de Barcelona ja que les seves més de 8.000 hectàrees oxigenen la capital catalana i, de fet, representa més de la meitat de l’espai agrícola i forestal de l’àrea metropolitana. La serra de Collserola limita amb el riu Besòs a l’est, amb el Llobregat a l’oest, amb les rieres de Sant Cugat i Rubí pel nord, i amb la ciutat de Barcelona, pel sud.

Degut a les condicions climatològiques del clima Mediterrani, els boscos són mixtos i hi predominen els matolls baixos. A més, hi ha una gran varietat de fauna i s’hi poden trobar camps de conreu i alguns bancals amb vinyes degut a la humanització del paisatge.

Si voleu visitar la Serra de Collserola, hi ha moltes activitats a realitzar i molts llocs per visitar, des de miradors fins a ermites i castells, però a continuació us donarem una pinzellada perquè pugueu fer-vos a una idea de tot allò que podem descobrir a la serra de Collserola.

Abans de començar cap ruta pel Parc de Collserola, recomanem visitar el Centre d’Informació del Parc. Allà, hi trobareu informació general sobre el parc i un llistat detallat de les diferents activitats que s’hi poden dur a terme, a més d’una exposició permanent i l’opció de comprar mapes i publicacions relacionades amb la serralada.

Si voleu descobrir una de les rutes més conegudes de la serra de Collserola, podeu passejar per la carretera de les Aigües, des d’on es poden observar les dos parts de la serra de Collserola: la part que limita amb la ciutat de Barcelona i la part que limita amb el Vallès. A més, durant el passeig podem anar parant en els diversos miradors que hi trobarem a la carretera per agafar forces i per poder admirar les vistes de la ciutat comtal i el mar Mediterrani. Qui no tingui ganes de passejar, pot fer el recorregut en bicicleta o, fins i tot, en cotxe. Durant el cap de setmana, aquesta carretera s’omple d’esportistes que decideixen passar una bona estona, fer esport a prop de la ciutat comtal i gaudir d’unes vistes úniques.

Per als amants de la història, el Parc Natural serà una gran troballa ja que s’hi poden visitar moltes construccions que ens permetran mirar enrere i descobrir una part desconeguda del nostre passat. A Cerdanyola del Vallès, per exemple, es poden visitar les restes del poblat Ibèric de Ca n’Oliver i a Molins de Rei el Poblat Ibèric de la Penya del Moro, ambdós poblats que es van construir excavant a les roques dels turons per poder-hi encaixar les edificacions. També a Molins de Rei s’hi poden visitar les restes del castell gòtic de Castellciuró i, al punt més alt del Papiol, s’alça el Castell del Papiol, que data dels segles XI i XII i al seu interior encara s’hi conserven armes, mobiliari i una interessant pinacoteca amb obres de l’època.

Els amants de la natura també podran endinsar-se en els boscos d’aquesta serra on hi trobaran unes 200 fonts naturals gràcies a la roca que predomina a la serra, la llicorella. L’aigua d’aquestes fonts naturals, però, no brolla contínuament, sinó que depèn del règim de pluges. La majoria d’aquestes fonts estan situades en indrets que s’han condicionat amb taules de fusta per poder-hi fer pícnics o simplement per seure i gaudir de la natura. Al cim del Tibidabo, el punt més alt de la serra de Collserola, hi trobem la font de la de la Budellera, probablement la més popular de totes les del parc de Collserola, rodejada de terrasses, escales i murs. D’altra banda, una de les fonts que té aigua durant tot l’any és la d’en Canet, situada en l’itinerari que uneix la font de la Bulladera amb el Centre d’Informació del Parc. Popularment, les seves aigües es feien servir, en el passat, per calmar els mals de fetge i de l’estomac.

Per tant, la serra de Collserola és el lloc adient per descobrir la natura ben a prop de Barcelona. La serra és extensa i amaga un bon grapat d’indrets per descobrir. Animeu-vos i descobriu-ne uns quants!

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button