Home Barcelona Parc de les aigües, zona d’esbarjo a la ciutat comtal

Parc de les aigües, zona d’esbarjo a la ciutat comtal

by turismecat

Al barri del Baix Guinardó, al bell mig de la ciutat de Barcelona, es troba el Parc de les Aigües. Aquest parc, que compta amb una estructura molt poc tradicional, és el lloc ideal per descansar uns minuts sota l’ombra dels arbres, per passejar amb el gos o per contemplar la bellesa arquitectònica de la Casa de les Altures.

El Parc de les Aigües era, als seus inicis, part d’una gran finca on es trobava la Casa de les Altures. Aquest edifici, que a l’actualitat encara es conserva, és d’estil neomudèjar i va ser construït a l’any 1890 per encàrrec del director general de l’empresa Aigües de Barcelona. Aquest immoble es va anomenar Casa de les Altures perquè ben a prop hi havia els motors de les bombes que elevaven l’aigua cap als dipòsits situats al Turó de la Rovira. Aquesta casa estava rodejada de 15.000 m2 de terrenys on hi havia uns grans dipòsits d’aigua i una petita part d’aquests terrenys va ser utilitzada com a jardí de la Casa de les Altures. Amb el pas del temps, però, l’estat de conservació del jardí era molt deficient i l’Associació de Veïns Joan Maragall va lluitar fins el 1978 per aconseguir que aquests terrenys passessin a ser un parc públic.

La Casa de les Altures és un els principals atractius del Parc de les Aigües. Aquesta casa va ser dissenyada pel mestre d’obres Enric Figueres i es va convertir en la residència del director de la Societat General de les Aigües, que abastia d’aigua la ciutat de Barcelona. El seu estil és de caire arabitzant, un estil poc comú a la ciutat comtal, que deixarà impressionat al visitant per la seva bellesa i majestuositat. L’any 1984 l’edifici va passar a mans de l’Ajuntament de Barcelona i l’arquitecte Víctor Argentí va encarregar-se de la rehabilitació d’aquest immoble. Aquest projecte de rehabilitació va rebre el premi FAD d’arquitectura el 1990 i, des d’aleshores fins a l’actualitat, aquest edifici és la seu del Districte d’Horta-Guinardó.

El Parc de les Aigües s’estructura de manera esglaonada i compta amb diferents terrasses i murs de separació que creen diversos ambients dins del mateix recinte. Per tant, quan passegem pels diferents nivells del parc trobarem zones molt diferents que faran que puguem gaudir d’aquest espai segons les nostres necessitats, ja sigui per seure a descansar o bé per practicar algun esport a l’aire lliure. Al parc hi trobarem vegetació de tot tipus, des d’arbres fruiters (com tarongers o figueres) fins a xiprers i iuques. Cal destacar també la presencia d’un dels ombús més grans de la ciutat de Barcelona. Aquest arbre és originari de l’Amèrica del Sud, especialment de la Pampa, i proporciona una gran ombra al seu voltant. Tots aquests arbres creen unes grans zones ombries que, durant l’estiu i la primavera, són el lloc perfecte per fugir de les altes temperatures que es registren a la ciutat comtal.

Quant a les seves instal·lacions, hi podem trobar diverses àrees de jocs infantils per als més menuts de la casa, una petita pista poliesportiva per practicar esports d’equip, una zona de petanca, una zona de pipi-can molt ampla per a gossos i una àrea de pícnic degudament condicionada per poder gaudir dels pícnics al parc en qualsevol època de l’any acompanyats per la família o els amics. A més, al Parc de les Aigües hi ha fonts d’aigua potable i una gran quantitat de bancs per poder-hi seure.

Dins del recinte del Parc de les Aigües es troba la Biblioteca Guinardó – Mercè Rodoreda, un edifici de nova construcció, dissenyat per l’arquitecte Màrius Quintana, que compta amb una sala multimèdia i una aula d’estudi. La col·lecció local de la biblioteca aplega documents que fan referència al districte d’Horta-Guinardó, dels seus personatges més notables i sobre Mercè Rodoreda.

Finalment, recomanem visitar els Jardins d’Hiroshima, que es troben al costat del Parc de les Aigües i als quals s’hi pot accedir directament mitjançant unes sendes de terra. Aquests jardins es van dedicar a la ciutat d’Hiroshima amb la celebració del 65è aniversari del bombardeig d’aquesta localitat japonesa. En l’actualitat, compten amb diverses terrasses cobertes de vegetació i 22 columnes de formigó recorden a les víctimes de l’atac a la ciutat d’Hiroshima.

El Parc de les Aigües allunyarà al visitant de la contaminació acústica de la gran ciutat i és ideal per a tota la família ja que s’hi poden dur a terme una gran varietat d’activitats a l’aire lliure.

You may also like

Leave a Comment