Llocs religiososBagesBarcelonaVallès Occidental

Monestir de Sant Llorenç del Munt

Clica per puntuar
(Vots: 3 Mitjana: 4.7)

El monasteri de Sant Llorenç del Munt, situat en la cim de la Mola, és un exemple destacat de l’arquitectura romànica catalana. Aquest monestir, reconstruït entre finals del segle XIX i mitjans del segle XX, manté l’estructura original que es va construir a mitjans del segle XI. Amb un disseny senzill i austere, l’edifici destaca per la seva conservació i fidelitat a l’estil romànic.

L’església del monestir presenta tres naus i un campanar construïts amb pedra local de color vermellós i sense polir. Malgrat la seva senzillesa, l’interior de l’església és imponent, amb un transsepte central que suporta la cimbori sobre els arcs torals. La seva estructura no ha sofert transformacions importants que alterin la seva concepció original.

Els primers documents que fan referència a la presència d’edificis religiosos a la Mola daten dels anys 947-957. Aquests escrits mencionen donacions fetes a l’abadia de Sant Cugat del Vallès, que va promoure la construcció del monestir de Sant Llorenç. Tot i les invasions sarraïnes que van afectar la regió en aquella època, el monestir va aconseguir consolidar-se i es va convertir en un edifici de gran importància.

La construcció de l’edifici romànic tal com el coneixem avui va començar al voltant de l’any 1045 i va ser consagrat el 1064. Amb l’arribada del segle XII, el monestir va començar a decaure i va ser habitat només per un monjo benedictí fins al 1608. Després d’aquest any, va quedar abandonat. Desgraciadament, el monestir va ser destruït per les tropes napoleòniques el 1809, i fins i tot les tombes dels abats van ser profanades.

Actualment, el monestir de Sant Llorenç del Munt és una visita obligada per als amants de l’arquitectura romànica i la història. S’hi realitzen visites guiades a l’església romànica, i al costat del monestir hi ha un punt d’informació on es poden obtenir més detalls sobre el parc natural. A més, el monestir compta amb un bar i el restaurant La Mola, on els visitants poden gaudir d’una bona gastronomia local.

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button