BarcelonaBarcelonèsD'interès cultural

Mercat Galvany, un edifici modernista molt singular

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

Al barri de Sarrià-Sant Gervasi de Barcelona es troba el Mercat Galvany, un dels edificis més espectaculars de la ciutat comtal tant per la seva mida com per la seva singularitat arquitectònica. Aquest mercat està declarat Monument Artístic i és un dels mercats municipals més curiosos de Barcelona.

El Mercat de Galvany està situat al carrer Santaló 65, entre els carrers Calaf, Amigó i Madrazo. L’edifici del Mercat Galvany es va començar a construir el 1868 en uns terrenys que eren propietat de Josep Castelló i Galvany i que va cedir a l’ajuntament de Barcelona per tal d’edificar un immoble que permetés als pagesos i pescadors de la zona tenir un mercat cobert al mateix lloc on hi havia el mercat a l’aire lliure. Quatre dècades més tard, i després de diverses reestructuracions, el mercat es va inaugurar el 1927.

L’estructura de l’edifici és de ferro i compta amb finestrals de vidre que deixen passar una gran quantitat de llum natural al seu interior. Això fa que el mercat es vegi encara més bonic al seu interior gràcies a la llum que il·lumina els productes i les parades i n’estimula la seva preciositat. Aquest mercat es tracta d’un edifici modernista que reflecteix el corrent del segle XIX, caracteritzat per les grans estructures metàl·liques de la nova arquitectura industrial. La seva planta té forma de creu grega i compta amb una cúpula central octogonal que reposa sobre quatre arcs decorats amb vitralls modernistes. La seva coberta, que és metàl·lica per la part exterior i està recoberta a l’interior amb làmines de fusta, es sosté gràcies a 28 grans columnes de ferro. De les seves façanes d’obra vista cal destacar les vidrieres modernistes i els mosaics amb l’antic escut de la ciutat de Barcelona que suposen una explosió de colors vius sobre els maons de la façana.

L’edifici té 5.504 metres quadrats de superfície, dels quals només 842 metres quadrats formen part de la superfície comercial del mercat. Quant a les parades, hi trobem de tot tipus: de fruita i hortalisses, de rebosteria, de carnisseria i embotits, de peix fresc i marisc, d’ous, de congelats, de menuts i despulles, de llegums, de cereals, de conserves i queviures i, fins i tot, de productes ecològics. Amb el pas dels anys, els negocis han anat evolucionant i hi trobem parades de tota la vida juntament amb noves parades que faran que el visitant pugui trobar tot tipus d’aliments en el mateix edifici. A més, també hi podem trobar ha una gran varietat de locals de restauració com bars i restaurants, un forn de pa i establiments de dietètica i nutrició.

Al perímetre exterior del mercat també hi ha moltes parades de productes no alimentaris com flors i plantes, decoració i regals, estris de cuina i de la llar, perfumeria, roba o sabates. Quant als serveis addicionals, cal destacar el fet de tenir aparcament per a clients al voltant del mercat, caixers automàtics per poder treure diners en qualsevol moment si és necessari i servei d’entrega a domicili per als que prefereixin fer la compra des de casa o bé, anar al mercat i demanar que els portin la compra a casa seva.

La joia del Mercat de Galvany és un fanal modernista que compta amb un rellotge d’època a la part superior. Aquest fanal es troba al bell mig del mercat i tothom es queda meravellat contemplant-lo perquè tant la seva bellesa com la seva singularitat són encisadores.

Degut a la zona en la qual es troba, el Mercat Galvany ofereix productes de molt bona qualitat però els seus preus són una mica més cars que els de la resta de mercats de Barcelona. No obstant això, si teniu l’oportunitat de visitar el Mercat Galvany, no us quedeu només amb les seves parades i la bona qualitat dels seus productes. Dediqueu una estona a escollir un dels seus bars i restaurants, de temàtiques ben diferents, des de sushi fins a menjars casolans de tota la vida, i gaudiu d’un bon àpat en un lloc tan meravellós com aquest, rodejats de la gent del barri i del seu esperit alegre i captivador.

L’horari d’apertura del Mercat Galvany és de dilluns a dijous de 7:00 a 14:00 i divendres i dissabte de 7:00 a 14:30.

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button