LleidaParatges naturalsSegrià

Jardí Botànic de Lleida, el pulmó de la ciutat

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

L’Arborètum Dr. Pius Font i Quer o Jardí Botànic de Lleida és un espai de gairebé 7 hectàrees situat al barri conegut com Ciutat Jardí, un barri residencial dels afores de la ciutat. En aquest jardí botànic hi podem trobar una gran col·lecció de plantes, arbres i arbustos d’arreu del món i allò que crida més l’atenció d’aquest indret és la seva immensitat, ja que més que un jardí botànic, sembla un veritable bosc.

El Jardí Botànic de Lleida va començar-se a construir a finals del 2007 en uns terrenys on hi havia les instal·lacions militars del Gardeny i va ser inaugurat quatre anys després, al 2011. En l’actualitat, es troba al campus de la Universitat de Lleida, a tocar de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària, i forma part del Parc Científic i Agroalimentari de Lleida.

Els arbres són les peces clau d’aquest gran jardí botànic i les diferents espècies que hi podem trobar estan dividides segons quatre dels biomes arboris més importants del nostre planeta: els boscos boreals, els boscos caducifolis, els boscos escleròfils i les selves temperades. Dins de cada bioma hi ha diferents ambients boscosos on hi trobarem prop de 90.000 arbustos i 1.700 arbres entre els quals hi destaquen, entre d’altres, les fagedes, les pinedes, l’àrea de bambús i taigà, els alzinars i els llorers.

Un cop comencem la visita al Jardí Botànic de Lleida, podem agafar tres itineraris diferents, tots ells senyalitzats amb panells informatius. Cadascun dels itineraris ens portarà per una part distinta del parc i, caminat pels camins de terra, podrem descobrir una gran quantitat de plantes i arbres que, especialment durant la primavera i l’estiu, ens deixaran meravellats pels seus colors i les seves olors.

Gràcies a la informació que trobarem en als panells informatius situats per tot el jardí botànic podrem conèixer una mica millor les plantes, arbres i arbustos del parc ja que hi trobarem dades de la seva procedència i de les seves característiques. A més, podrem aprendre per què és important protegir la biodiversitat del planeta i conservar l’entorn natural en un moment com aquest. Durant la nostra visita veurem que per tal de regar totes les arbres, plantes i arbustos del jardí botànic, hi ha un sistema de reg gota a gota que proporciona aigua a tots els arbres i plantes. A més, al llarg del parc podem trobar alguns rierols i fins i tot una bassa d’aigua que serveix com a element vertebrador de la biodiversitat del parc.

Al Jardí Botànic de Lleida s’hi duen a terme diverses activitats per apropar-nos a la natura i per intentar que la coneguem de primera mà. Una d’aquestes activitats consisteix a apadrinar un arbre. Qualsevol visitant que ho desitgi podrà apadrinar temporalment un arbre per contribuir a la seva conservació. Gràcies a l’apadrinament es finançarà el manteniment de l’arbre, els tractaments que necessiti i el cost del reg. Un cop apadrinat l’arbre, el padrí rebrà un document acreditatiu amb el nom de l’arbre i la seva ubicació i, durant l’any, podrà visitar-lo un parell de cops de manera gratuïta. Quan s’acabi el període d’apadrinament, el padrí podrà decidir si vol tornar-lo a apadrinar o no. D’aquesta manera, es pretén que els visitants estableixin vincles amb la natura i siguin conscients de que sense la seva ajuda, conservar la nostra biosfera seria una tasca molt més difícil.

D’altra banda, durant els diferents mesos de l’any, el Jardí Botànic de Lleida organitza activitats com rutes temàtiques guiades, tallers i conferències amb l’objectiu d’atreure visitants i de despertar en ells el seu interès envers la natura.

Si teniu l’oportunitat d’anar a Lleida i voleu gaudir d’una passejada relaxant envoltats per la natura i sense sortir de la ciutat, no dubteu en visitar l’Arborètum. De ben segur que us agradarà!

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button