Empuriabrava, canals i mar
Empuriabrava és una població del municipi de Castelló d’Empúries i se situa a la comarca de l’Alt Empordà, a Girona. Envoltada pel Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, constitueix la marina residencial més important d’Europa amb aproximadament vint-i-quatre quilòmetres de canals navegables.
La privilegiada localització d’Empuriabrava beneficia l’atractiu turístic, ja que a aquesta zona de la Costa Brava desemboca el riu Muga, al cor del golf de Roses. La seva història comença a l’edat Mitjana, quan la població es considerava molt important i de prosperitat als seus voltants.
El segle XI va ser decisiu per tal de construir muralles que envoltessin i defensessin el poble. Quatre segles després, Empuriabrava va passar a pertànyer al Regne de Castella i el riu Muga es va desviar, deixant enrere una economia equilibrada a costa d’aquest corrent d’aigua. Ambdós fets porten a la població a entrar a una de les seves pitjors etapes, aconseguint conseqüències tan importants com perdre el seu paper administratiu a Figueres.
L’època medieval que va viure Empuriabrava ha marcat un abans i un després en la població. Aquesta afirmació es pot encara experimentar visitant la localitat, ja que aquesta segueix mantenint viva la seva història i passat.
No és fins a l’any 1967 que el poble rep l’estructura urbana que cobra actualment. A partir d’aquesta data es comencen a construir els primers canals i habitatges segons el model de la marina residencial, inspirada en projectes duts a terme a ciutats com Florida i Venècia. Tot i l’aspecte modern i romàntic de les urbanitzacions, aquest estil ja s’havia projectat a la marina de Port Grimaud a la Costa Blava, a França.
En l’actualitat, es pot visitar l’església de Santa Maria o també coneguda com la catedral de Castelló d’Empúries per les seves voluminoses dimensions i el seu estil arquitectònic. Després de la catedral de Girona, és l’edifici religiós més important de tota la província.
A la mateixa zona que l’església, la plaça Mossèn Cinto Verdaguer, se situa la Creu del Terme o del Fossar. D’estil gòtic-renaixentista, es troba sobre una base de tres escalons i acompanyada d’un Crist i una Verge. Altres vestigis de l’època Mitjana com les muralles, el Portal de la Gallarda i el safareig es consideren de gran importància per a tots els visitants de la població.
El Pont Vell es tracta d’un antic pont medieval que va ser restaurat el segle XV, però data principis del segle XIV. Es forma per sis arcs de diferents mesures i durant els seus orígens va ser l’únic pont que existia a Empuriabrava, per tant, l’únic que travessava el riu Muga.
Els terrenys que envoltaven Empuriabrava es treballaven per al cultiu d’arròs, però el turisme és el principal sostenidor de l’economia de la població des del segle XX. Ofereix una oferta d’oci molt variada que es comprèn entre activitats marítimes i l’extravagant natura que l’envolta. La zona més moderna de la localitat és la marina residencial, al costat del mar i on es concentra la major part del turisme.
La història d’Empuriabrava ofereix als visitants de la població conèixer algunes dades sobre l’època que aquesta va viure, però sense deixar la banda la infinitat de platges que ofereix per tal de passar un dia ple d’oci i diversió. La Costa Brava banya Empuriabrava i, juntament amb el nucli urbà, vesteixen la localitat d’un color especial.