La Cuina del Cim i Tomba 2024
La campanya gastronòmica La Cuina del Cim i Tomba torna a Tossa de Mar aquest setembre de 2024, oferint una oportunitat única per gaudir d’un dels plats més emblemàtics de la tradició marinera tossenca. Durant tot el mes, diversos restaurants membres del col·lectiu de la Cuina Tradicional Tossenca presenten un menú especial que inclou un primer plat, el tradicional Cim i Tomba com a plat principal, i uns postres per arrodonir l’àpat.
El Cim i Tomba és un plat arrelat profundament a la història dels pescadors de Tossa. En els temps en què les jornades de pesca eren llargues i dures, aquests mariners portaven a les seves barques ingredients senzills com patates, cebes, alls, tomates i pebrots, juntament amb peix de rebuig que no es podia vendre. Aquest peix, cuit a foc ràpid amb vegetals i amanit amb un allioli negat, es convertia en un àpat nutritiu i reconfortant per als pescadors, sent una mostra de la cuina senzilla però saborosa que ha perdurat fins als nostres dies.
Avui en dia, el Cim i Tomba es prepara principalment amb peixos com el rap, el rèmol o la bastina, tot i que alguns cuiners opten per altres espècies de peix amb carn ferma, com l’escórpora, per tal d’assegurar que el plat mantingui la seva textura durant la cocció. Els restaurants que participen en la campanya respecten la recepta tradicional, però cadascun aporta el seu toc creatiu, oferint versions úniques d’aquest plat mariner.