Baix LlobregatBarcelonaParatges naturals

Coves del Salnitre, les entranyes de Montserrat

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

Poques són les persones que coneixen què s’amaga a l’interior de la Muntanya de Montserrat, mundialment coneguda per la seva singular fisonomia i el seu monestir. Doncs bé, a les seves profunditats hi ha una gran quantitat de coves i avencs que foraden aquesta serralada tan màgica.

Situades al Parc Natural de Montserrat, les Coves del Salnitre es van crear degut a l’erosió de l’aigua de la pluja sobre el conglomerat i la pedra calcària durant els pas dels anys. Això, sumat a les esquerdes generades pels moviments sísmics i orogènics que va patir aquesta part del territori, va donar lloc a aquesta joia de la natura.

Si arribem a les Coves del Salnitre en cotxe, haurem de deixar-lo estacionat o bé al pàrquing que s’ha habilitat o bé a la zona de pícnic i barbacoes. A continuació, s’ha de pujar per un camí de terra que ens ofereix unes vistes magnífiques del Parc Natural de Montserrat i dels seus voltants i finalment, per accedir a les coves, s’han d’ascendir gairebé 250 esglaons. Aquesta pujada no és difícil de realitzar però s’ha de fer amb calma perquè en èpoques de calor, quan el sol és intens, pot fer-se feixuga.

Quan el visitant entri a les Coves del Salnitre podrà seguir un recorregut de més de 500 metres entre estalactites, estalagmites i columnes acompanyat d’un guia professional que farà la visita molt més enriquidora. Cada visita guiada té un màxim de 50 persones, per tant, els grups són reduïts i això farà que l’ambient sigui molt més familiar. La durada aproximada d’aquesta visita guiada és d’una hora i gràcies a les acurades explicacions dels guies turístics podrem conèixer les característiques de les coves, el procés geològic que ha tingut aquest resultat, com era l’habitat dels primers pobladors de la Muntanya de Montserrat i un bon grapat de llegendes ben curioses.

Durant la visita, ens endinsarem en diverses parts de les coves, totes elles magnífiques i que formen un conjunt molt encisador. La cavitat més gran de les coves és la Sala de la Catedral que fa 60 metres de llarg i té una alçada de 35 metres. D’altra banda, una de les parts més impressionants de la ruta és el camí més estret pel que passarem durant la visita, conegut com el Pou del Diable. Haurem de descendir 66 esglaons per endinsar-nos en un bell passadís natural que ens portarà fins al cor de la muntanya de Montserrat. Durant el descens, notarem com canvia la temperatura i, mentre més baixem, més notarem la humitat de la cova. Per tant, es recomana portar roba d’abric per a la visita per no patir gaire degut als canvis bruscos de temperatura. També visitarem coves tan boniques com la Cova del Cambril o la Cova de l’Elefant

Segons explica la llegenda, les Coves del Salnitre van ser el lloc on es va refugiar Mansuet, un gran heroi de Collbató que va lluitar contra l’exèrcit francès a començaments del segle XIX. Segons la llegenda, els habitants de Collbató van seguir l’exemple d’aquest personatge i es van amagar també a les entranyes de les Coves per fugir dels atacs dels soldats francesos i, finalment, es van salvar.

Un cop acabada la visita, es pot tornar a la zona de pícnic i barbacoes per passar la resta de la jornada de manera entretinguda en aquest indret tan peculiar. A més, aquesta zona del Parc Natural de Montserrat està plena de rutes i itineraris, per la qual cosa resulta molt senzill recórrer alguns del GR que passen pels voltants de les Coves del Salnitre. A més, una de les rutes més conegudes d’aquesta zona és la pujada a peu fins al Monestir de Montserrat, un itinerari que ens permetrà passar de la part més profunda de la muntanya fins a gairebé el seu cim en el mateix dia.

Com a dada curiosa, cal apuntar que al mes de juliol es celebra anualment un festival de música a l’interior de les Coves del Salnitre. Aquest festival, conegut amb el nom de Festival Gong, ofereix concerts de música de tot tipus en els quals es pot gaudir de la sonoritat de les coves.

Aquestes magnifiques coves han sigut la font d’inspiració d’artistes com Santiago Rusiñol o Antoni Gaudí degut a la seva bellesa i puresa. Per tant, no us perdeu l’oportunitat de visitar-les perquè de ben segur que l’experiència us encantarà.

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button