BarcelonaCiutats i pobles

Castelldefels, turisme de mar i muntanya

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

El municipi de Castelldefels es troba situat en un lloc privilegiat de la costa central catalana, amb el mar Mediterrani al sud i el Parc Natural del Garraf al nord. Aquesta combinació entre mar i muntanya, junt a la proximitat que hi ha amb Barcelona i el seu aeroport, han convertit la ciutat en un dels centres turístics més importants de la zona.

De poblat de masies a centre turístic

Castelldefels és una localitat amb un ric llegat cultural. Els pobles prehistòrics, ibèrics, romans i medievals que hi van viure a la zona van deixar una empremta històrica que avui dia es pot contemplar en monuments, edificis i restes arqueològiques.

Durant l’època dels íbers i dels romans, fa uns 2 500 anys, tota la línia de la costa formava part d’un port natural que els habitants utilitzaven per comerciar amb el vi de la zona, entre altres mercaderies. Però el riu va anar depositant terra fins a formar el delta del Llobregat. La navegació es va tornar complicada i el port va ser abandonat. Amb el temps, aquest procés va formar la platja.

Al segle IX, després de la conquesta dels francs, el riu Llobregat i el massís del Garraf es van convertir en dos punts estratègics des d’on defensar el territori. Va ser llavors quan va sorgir les torres de vigilància i l’església de Santa Maria.

Sota l’amenaça dels pirates turcs, el rei Felip II va fer construir multituds de fortificacions al llarg de la costa mediterrània per protegir els seus dominis. Una d’aquestes construccions va ser el castell de Castelldefels. Però al segle XVIII, després de la Guerra de Successió, tot i que a Catalunya es va viure un període de relativa pau i creixement econòmic, Castelldefels no era més que un conjunt de masies disperses i camps de conreu. Va ser a mitjans del segle XIX quan es va començar a construir el que avui dia és el nucli antic de la ciutat.
A mitjans del segle XX va aparèixer a Barcelona una nova classe benestant que, junt a la millora de les carreteres van propiciar que Castelldefels es convertís en el centre d’estiueig en el que s’ha convertit avui dia.

L’entorn

Les platges de Castelldefels consten de gairebé 5 quilòmetres de sorra fina i són ideals per practicar tota mena d’esports aquàtics. Però les aigües tranquil·les del mar Mediterrani també conviden a gaudir d’un bon bany, del sol o simplement d’una passejada. A més, aquestes platges han estat guardonades amb certificacions que reconeixen la seva qualitat turística i mediambiental.

D’altra banda, el Massís del Garraf, ofereix l’oportunitat de descobrir, no només la seva diversitat botànica, sinó indrets únics creats per l’acció del mar i de l’aire. Aquests han modelat durant segles la roca calcària de la muntanya, esculpint la pedra i formant coves i penya-segats.

Com a ciutat turística, Castelldefels disposa d’una extensa oferta d’hotels i restaurants, així com d’una gran varietat de botigues repartides pel nucli urbà que conviden al visitant a conèixer la ciutat mentre realitza algunes compres.

Tot i que el principal motor de la seva economia és el turisme i el comerç, Castelldefels és una ciutat dinàmica i emprenedora que vol estar al dia amb els últims avenços tecnològics. Prova això és el Parc Mediterrani de la Tecnologia. Es tracta d’un centre docent i de recerca especialitzat en temes científics i tecnològics, on també hi ha ubicades empreses que es dediquen a la innovació en diversos camps d’investigació.

Com arribar-hi

Gran part de l’èxit del desenvolupament de Castelldefels és degut a la bona comunicació de què disposa. Es troba a 20 minuts de Barcelona i a 10 de l’Aeroport El Prat.
A la ciutat s’hi pot arribar per carretera mitjançant l’autopista C-32, l’autovia C-31 i la carretera comarcal C-245, o bé amb una de les línies d’autobusos metropolitans: L94, L95, L96 o L97. Castelldefels també disposa de dues estacions de tren que la connecten amb Barcelona i les poblacions dels voltants a través de la línia R-2.

Festes de Castelldefels

Durant tot l’any se celebren a Castelldefels un bon nombre d’activitats culturals i festes tradicionals que mantenen el dinamisme de la ciutat i que ajuden als visitants a conèixer una mica més la ciutat i el seu entorn, així com part de la seva història.

A diferència de la gran majoria de poblacions, Castelldefels celebra dues festes majors, una a l’estiu i una altra a l’hivern.
La Festa Major d’Estiu té lloc durant el mes d’agost, concretament per a la festivitat de la Mare de Déu de la Salut, i està carregada d’activitats culturals i tradicionals. Es pot gaudir de concerts de música de diversos estils, representacions teatrals, sardanes, havaneres o monòlegs. Però també de la desfilada dels gegants acompanyats pels grallers, del correfoc o de l’espectacle dels castellers. Un dels esdeveniments més populars és la representació de La llegenda del Gar-i-Got, un espectacle teatral on un drac explica què va passar quan un avantpassat seu va atacar Castelldefels i tota la comarca. Aquest és el preludi de la Festa Major.

D’altra banda, la Festa Major d’Hivern, celebrada al desembre, també organitza activitats per a grans i petits. Es pot escollir entre obres teatrals, tota mena de competicions esportives, tallers, cercaviles, el Correfoc de Diables o la Pujada al Castell. Cal destacar que per escollir la imatge oficial de la festa es convoca un concurs de cartells als instituts de la ciutat on els joves hi participen mostrant el seu talent artístic.

L’Aplec de Bruguers, que data del 1540, es una trobada de grups de cultura popular catalana dels municipis de Castelldefels i Begues que se celebra a l’Ermita de Bruguers al mes de juny. A la mateixa ermita tenen lloc una missa solemne i cants corals, mentre que a l’esplanada que hi ha al davant s’hi poden veure balls de bastons i panderetes. També hi participen els castellers de Castelldefels. Tot plegat acaba amb una botifarrada.

Des de 1998, all mes de juliol, se celebra la Festa del Mar amb l’objectiu de donar a conèixer la història i el patrimoni arquitectònic de la ciutat. L’acte central és la Cercavila de Pirates seguida pel Desembarcament dels Pirates a la platja, una representació en la que es recorda els moments en que els habitants de la costa eren atacats per pirates i que va fer necessari la construcció del castell i les torres de guaita. La festa acaba amb una sardinada popular. També s’organitzen concerts de rock, havaneres i focs artificials.

Fires de Castelldefels

A la Fira de Sant Valentí les botigues i empreses relacionades amb aquest dia presenten i comercialitzen els seus productes (flors, dolços, regals, viatges, etc.) a les parades situades a la zona del castell. I per als més atrevits, s’organitza el Concurs de Declaracions d’Amor.

Una de les fires més tradicionals és la Trobada de Puntaires, organitzada pel Grup de Dones de Castelldefels i que cada any aplega a centenars de puntaires d’arreu de Catalunya. El seu objectiu és donar a conèixer com es realitza aquesta tècnica artesanal de puntes de coixí.

Al mes de maig té lloc, a la plaça de l’església, la Fira de Sant Ponç, un esdeveniment dedicat als productes del camp. S’hi poden trobar una gran varietat d’aliments artesanals com formatges, embotits o confitures, però també tot tipus de productes ecològics i d’artesania. La desfilada d’oques, les passejades amb ases o els tallers de ceràmica, formen part d’aquesta fira del comerç artesanal.

Coincidint amb la Festa Major d’Estiu s’instal·la al Passeig Marítim, durant dos dies, el Mercat del Mar, una fira artesanal, comercial i gastronòmica dedicada als productes marítims.

A finals d’any té lloc la Fira Castrum Fidelis, de caràcter medieval. Durant quatre dies es realitzen diferents activitats lúdiques i comercials al centre urbà, que acostuma a coincidir amb la Festa Major d’Hivern. S’organitzen jocs medievals, passejades amb poni, exposicions d’escultures i vestits de l’època, juntament amb recreacions de la vida diària a l’Edat Mitjana.

A Castelldefels també s’organitzen fires gastronòmiques de ressò internacional, com la Ruta de la Tapa on un gran nombre de bars i restaurants de la ciutat hi participen creant tapes originals, que després els comensals hauran de votar per escollir la millor entre totes elles.

L’altra fira gastronòmica és la Mostra de Cuina que inclou jornades gastronòmiques, actuacions artístiques i musicals i el lliurament del guardó Forquilla d’Or. La Mostra se centra en la cuina mediterrània i en la influència rebuda de totes les cultures que van viatjar per les seves costes, el que permet crear plats sorprenents en quan al gust i el color, tradicionals però utilitzant les tècniques innovadores d’avui dia. A més, tots els plats estan cuinats amb productes frescos i de qualitat que proporcionen els pagesos i els pescadors de la zona.

Un altre esdeveniment que aplega molts curiosos i aficionats és el Ral·li de Cotxes Antics, organitzat pel Club de Vehicles Històrics de Castelldefels. Durant un cap de setmana es poden admirar els nombrosos cotxes d’època que arriben a la ciutat i que són exposats a la plaça de l’església el dissabte al matí i el diumenge a partir del migdia. Durant el primer dia viatgen a alguna ciutat catalana d’on tenen previst tornar al dia següent a Castelldefels.

On dormir a Castelldefels

L’oferta hotelera de Castelldefels és força àmplia i diversa, adaptable a tots els gustos i pressupostos. Per això es pot triar entre hotels, apartaments i pensions. La ciutat també compta amb un càmping amb bungalows i zona d’acampada.
L’avantatja d’aquests establiments és que la gran majoria es troben situats al Passeig Marítim o molt a prop del centre urbà, fent l’estada molt més còmoda.

Què veure a Castelldefels

La principal atracció turística de la ciutat sens dubte és el Castell. Va ser construït al punt més alt de la ciutat, a 60 metres sobre el nivell del mar, des d’on es podia controlar tota la franja de la costa que va des de Barcelona fins al Massís del Garraf. Tot i que hi ha proves de que va ser construït al segle X, va ser al segle XV quan va patir la transformació més gran: es van construir més cambres i el van reforçar per controlar els atacs que provenien del mar. No va ser fins tres segles més tard quan va adquirir la forma actual.
Durant el segle XIX, quan la ciutat ja no rebia atacs per part dels pirates, el castell va ser abandonat. Però a finals de segle, l’empresari barceloní Manuel Girona el va comprar i va encarregar la seva reconstrucció així com la d’una nova muralla. Actualment es fa servir com a sala d’exposicions.

Castelldefels sempre va tenir una església, la del castell, que formava part del mateix edifici. Però sembla ser que la seva ubicació d’alt del turó feia difícil que la gent gran o malalta pogués assistir als oficis religiosos. Això, junt amb el desig del propietari, Manuel Girona, de fer-la servir de forma privada va provocar que l’any 1903 es construís un altre temple en una zona més assequible, l’Església de Santa Maria de la Salut. L’Església del Castell, que data del segle X, és d’estil romànic i al seu interior es poden admirar els murals del pintor Serrasanta.

Encara es conserven les torres de guaita que protegien la ciutat i que recorren tota la línia de la costa. Es feien servir per avisar la població de l’arribada de naus enemigues, però també per intentar impedir el desembarcament dels corsaris. Aquestes fortificacions acostumaven a tenir forma cilíndrica — Torre Climent Savall, Torre d’Antoni, Torre de Can Moliner, Torre de Can Valls de la Muntanyeta, Torre Rafael i Torre Gabriel Folcher— però la Torre Barona i la Torre Moruna destaquen per la seva planta quadrada. La majoria van ser construïdes durant la segona meitat del segle XVI i encara se’n conserven dotze. Moltes són de propietat privada i no es pot visitar el seu interior.

Castelldefels es caracteritza pel gran nombre de cases nobles del segle XVI que encara es conserven en bon estat. Algunes, com Can Roca de Baix i Can Gomar (actual Casal de Cultura), tenen la seva pròpia torre.

També val la pena visitar algunes masies antigues, com la de Can Vinyes, que consta de vivenda, una torre i la capella romànica de Sant Salvador de la que es té constància almenys des de l’any 1508.

Una altra atracció turística de la zona és el Parc Natural del Garraf, situat al sud de Castelldefels i que s’estén per les comarques del Baix Llobregat, l’Alt Penedès i el Garraf. Està format majoritàriament per roques calcàries però també per una petita part de gres vermellós. La seva vegetació consta de matolls densos de fins a 3 metres d’alçada amb predomini del llentiscle i el coscoll. Tot i presentar un paisatge mediterrani també es poden trobar espècies vegetals africanes. A l’interior del parc, però, predominen les alzines i els pins.

Al tractar-se d’un indret amb condicions ambientals difícils, no existeix un gran nombre d’espècies animals però aquest fet a permès que hi visquin alguns dels exemplars que estan en perill d’extinció, com algunes aus rapaces.

Al centre del parc està ubicat el Palau Novella, que acull el primer monestir budista de Catalunya i on es pot visitar una exposició d’art i cultura tibetanes, assistir a conferències o realitzar tallers de relaxació.

On menjar a Castelldefels

Com a destí turístic que cuida dels seus visitants, Castelldefels compta amb una extensa oferta gastronòmica que es veu reforçada per la Mostra de Cuina que se celebra cada any. D’aquesta manera la ciutat dóna a conèixer al món els plats típics de la cuina mediterrània però també la fusió amb altres cultures i tradicions. Prova d’això es troba en la gran varietat de restaurants de la ciutat que ofereixen plats nacionals i internacionals com bascos, andalusos, japonesos o francesos.

Restaurant Amar

Situat al Passeig Marítim, El restaurant Amar és un local petit i acollidor que destaca per la forma com cuiden el client: aperitiu i copa de cava mentre arriba la comanda i carquinyolis i moscatell per acompanyar els cafès. Està especialitzat en cuina mediterrània i és reconegut per la paella que elaboren.

La Canasta

De decoració marinera i situat al passeig marítim, aquest restaurant és famós pels seus arrossos, fideus, peixos i mariscs. La seva cuina és mediterrània, però combinen plats tradicionals i tecnologia per aconseguir gustos i textures únics. Disposa d’una variada selecció de formatges i pastissos casolans.

El Pollito Lusitano

A poca distància de la platja i amb una decoració informal i divertida ambientada en un corral, aquest restaurant ofereix plats de la cuina típica portuguesa. Les seves especialitats són el bacallà i, especialment, el pollastre. Cal dir que els productes són originaris de Portugal.

El Sitio

Aquest és un restaurant amb dos ambients diferenciats: el restaurant, pròpiament dit, i la braseria. Al primer es poden degustar plats mediterranis amb un marisc ben fresc, ja que prové del viver que el local posseeix. A la braseria, en canvi, es poden trobar tota classe de carns a la brasa. El restaurant també compta amb bodega pròpia.

Las Botas

La decoració amb elements típics de les vinyes i la sala amb jardins, fan d’aquest establiment un lloc ideal per gaudir d’un bon àpat en un ambient relaxat i confortable. Presenta plats de la cuina mediterrània, sent la seva especialitat el bacallà i l’espatlla de cabrit. A l’estiu es pot gaudir de música en directe durant el sopar.

Restaurant Salta Violeta

Situat al passeig marítim, en aquest local amb terrassa amb vistes al mar, es poden degustar tot tipus d’especialitats de la cuina argentina. Des de les empanadas i els sandvitxos, passant pels panchos i les facturas (bolleria típica del país). També ofereix esmorzars i berenars.

Restaurant Samurai

A 200 metres de la platja, al passeig marítim, es troba el restaurant Samurai, un establiment que serveix tota mena de plats japonesos. Destaca per la gran varietat de sushis de què disposa. Es poden degustar les seves creacions a l’aire lliure, a la terrassa, o a l’interior, on també es pot observar com es realitza la preparació dels plats sobre la planxa tepanyaki.

Restaurant Les Brases de Cal Ganes

Al centre de la ciutat es troba aquest restaurant especialitzat en carns a la brasa. Entre les seves creacions destaquen el peus de porc a la brasa i el gelat de caputxino. També fan paelles però s’han d’encarregar amb antelació.
Tots els seus plats estan elaborats amb productes frescos de mercat.

Restaurant El Elefante

Envoltat de pins i amb vistes al mar, aquest restaurant ofereix creacions molt originals, úniques a la zona. Tot i presentar plats de la cuina mediterrània, destaquen els arrossos d’origen indonesi, les costelles de Nebraska a la pedra o el bacallà a la mel amb gambes. A més, el primer divendres de cada mes es pot escoltar jazz en directe.

Restaurante Dal Nonno

Local de cuina italiana autèntica, utilitza ingredients de qualitat per elaborar les seves pizzes i pastes. Ofereix especialitats clàssiques però també plats creatius com el risotto al cava. A més, disposa d’una gran varietat d’opcions per a persones celíaques i intolerants a la lactosa.

Com i on divertir-se a castelldefels

Una de les característiques més remarcables de Castelldefels és el seu esperit esportiu. S’hi poden realitzar un munt d’activitats diferents relacionades amb l’esport, ja sigui de mar o de muntanya, sempre dissenyades per a totes les edats. De fet, la ciutat posseeix la distinció Destinació Turística Esportiva de l’agència Catalana de Turisme, un reconeixement al seu esforç per portar l’esport a tothom.

Castelldefels compta amb una gran varietat d’instal·lacions esportives, com pistes de tenis de bàsquet, de futbol, d’handbol, un club marítim o un club nàutic. Però sens dubte la que destaca entre totes elles és el Canal Olímpic de Catalunya. Aquest es va construir per rebre les competicions de piragüisme dels Jocs Olímpics de Barcelona de 1992 i, des de llavors, s’ha aprofitat per practicar, no només piragüisme, sinó rem, windsurfing, caiac o esquí nàutic. A l’anella que envolta el Canal es pot córrer, caminar, patinar o anar amb bicicleta. Dins de les instal·lacions hi ha un camp de futbol, camps de tir amb arc i una zona habilitada per practicar pitch&putt. També compta amb un gimnàs equipat amb màquines de tonificació, circuit hidràulic, spa amb sauna, jacuzzi i servei de massatges. A l’estiu, grans i petits poden gaudir del parc aquàtic d’inflables més gran de Catalunya, escalant un iceberg, saltant sobre els llits elàstics o baixant per tobogans.

El Club Marítim està situat a la platja i es dedica a la pràctica de la vela, la pesca i les motos aquàtiques, així com a donar classes de navegació. També organitzen regates de vela, concursos de pesca o competicions de vòlei platja. I qui vulgui gaudir del mar pel seu compte pot llogar una de les embarcacions de què disposen.

Una altra opció, especialment pels amants del senderisme, és recórrer el Parc Natural del Garraf mitjançant la gran varietat d’itineraris que es poden triar, de major o menor dificultat, i que es poden fer a peu o amb bicicleta. El perfil agrest d’aquestes muntanyes ha creat un conjunt de parets, com el pic del Martell o penya Ginesta, que les converteixen en llocs ideals per practicar l’escalada. Al parc també es pot realitzar ràpel, espeleologia i observacions astronòmiques des de l’observatori ubicat a la masia Cal Ganxo.

LA VIDA NOCTURNA DE LA CIUTAT

Castelldefels és una ciutat molt viva, sempre està en moviment, inclús de nit. L’oferta d’establiments d’oci és immensa i gairebé tots estan situats a peu de platja, amb terrasses que miren al mar. Hi ha locals per a tots els gustos, amb música ambiental o en directe, on es poden paladejar tot tipus de copes i cocktails, ballar al ritme dels diferents estils musicals o cantar les cançons de sempre al karaoke.

Hi ha alguns locals, però, que destaquen per la seva originalitat. És el cas de Noches de Dubai, una terrassa-cocteleria ambientada en el món àrab; el Templo Egipcio, un restaurant decorat com els temples de l’antic Egipte i que ofereix cuina egipcia i espectacles; o la sala Cel de Nit, on es pot gaudir de concerts, espectacles diversos i ballarines Pole Dance.

LES RUTES DE CASTELLDEFELS

Amb l’objectiu de facilitar als turistes la seva estada a la ciutat, l’ajuntament de Castelldefels ha dissenyat tres rutes que abasten tota l’oferta turística disponible i que ajuden a conèixer millor i en profunditat la zona. A totes elles hi apareixen direccions i horaris de visita. Són les següents:

Ruta Blava

Aquest és un per les principals zones d’activitats aquàtiques. El recorregut Comença al Canal Olímpic i les seves instal·lacions, després porta a la platja, on es troben el Club Marítim i el Club Nàutic, i acaba al Port Ginesta, on es poden trobar restaurants, bars musicals i empreses de lloguer d’embarcacions.

Ruta Taronja

Es tracta d’un itinerari que dona a conèixer el patrimoni històric i cultural de la ciutat, com el Castell, la capella romànica o les torres i masies que encaren es conserven. Però també convida a visitar construccions més modernes com el Parc de les Dunes, a la platja, o la Plaça de l’Església.

Ruta verda

Aquesta ruta mostra alguns dels diferents itineraris que es poder fer al Parc del Garraf.

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button