BarcelonaGarrafLlocs religiosos

Monestir Budista del Garraf, el budisme a casa nostra

Clica per puntuar
(Vots: 1 Mitjana: 3)

Al cor del Parc Natural del Garraf, rodejat de turons i amb unes vistes privilegiades, podem trobar el Monestir Budista del Garraf Sakya Tashi Ling, el primer monestir budista de Catalunya. Aquest indret tan peculiar farà que el visitant visqui una experiència única en un entorn d’una gran bellesa natural.

El Monestir budista del Garraf està ubicat al recinte del Palau Novella, una antiga casa d’indians que data del 1890 i que està envoltada de més de 120 hectàrees de bosc. Aquest edifici va ser un encàrrec de l’indià Pere Domènech i Grau que, amb el pas del temps, es va convertir en una colònia agrícola no gaire exitosa degut a la fil·loxera. El 1996, el MV Lama Jamyamg Tashi Dorje Rinpoche, mestre de meditació i filosofia que actualment dirigeix la comunitat budista del Garraf, va convertir aquest espai en el monestir budista Sakya Tashi Ling (que es traduiria com Vall dels Bons Auguris Sakya).

Aquest monestir budista es troba a la urbanització Plana Novella, al municipi d’Olivella, i destaca entre el paisatge de la zona ja que és l’únic edifici que hi podem trobar en un radi molt ample. Això fa que la tranquil·litat sigui un dels trets d’identitat d’aquest indret tan peculiar on es pot entrar de forma gratuïta ja que només s’ha de pagar per visitar l’interior del Palau Novella. La part exterior del monestir és d’accés lliure i passejar pels seus voltants és una experiència molt gratificant.

Una de les característiques més peculiars d’aquest monestir és que els monjos budistes que viuen en aquesta comunitat són molt tolerants i estan oberts a tots els sectors de la societat. Com a resultat han creat la Fundació Privada per a la Preservació dels Valors Interns, una fundació que organitza diferents activitats socials i culturals per als visitants. De manera periòdica es fan diferents tallers i conferències sobre meditació i relaxació per tal que els visitants puguin aprendre a conèixer el seu “jo” interior. Una de les activitats culturals més enriquidores és la visita guiada al Palau Novella, gràcies a la qual podrem descobrir les característiques arquitectòniques d’aquest edifici tan singular i podrem visitar l’exposició sobre la cultura tibetana.

El Palau Novella és un edifici eclèctic ja que barreja diferents estils arquitectònics. Durant la visita al palau, el visitant coneixerà de primera mà la cultura i l’art budista i podrà conèixer la història de la comunitat budista de Catalunya. A més, recorrerà diferents estances de l’edifici com el Saló Daurat, on hi ha fotografies i estàtues d’algunes deïtats budistes o l’exposició de roba i elements budistes de les tribus nòmades del Tibet.

Passejar pels jardins del monestir és una experiència inoblidable per la seva bellesa arquitectònica, tan diferent de l’arquitectura occidental que estem acostumats a veure. Als jardins hi ha dues estupes, monuments sagrats que es consideren símbols essencials del budisme que captaran l’atenció del visitant per la seva immensitat. L’estupa nangyelma representa la salut i la llarga vida i l’estupa jangchub representa la consciència i la saviesa. Aquests monuments generen energia positiva que es transmet a tot aquell que decideix acostar-s’hi.

Dins del recinte hi ha un local de restauració que ofereix un bufet lliure vegetarià on hi podem trobar una gran varietat de plats que serveixen els monjos d’aquesta comunitat per només 15 euros. El restaurant és molt pintoresc i segueix l’estètica del monestir. A més, aquest local disposa d’una terrassa exterior on podrem tastar els plats a l’aire lliure, gaudint de les vistes privilegiades d’aquest temple. Com que es troba en un temple budista, el bar no serveix begudes alcohòliques però sí que serveix una gran varietat de begudes refrescants. Al monestir també s’hi poden comprar diferents articles d’artesania budista, llibres i discos de música.

A les proximitats del monestir hi ha el Llac Romàntic, construït de forma artificial per Pere Domènech i Grau, que volia tenir un jardí romàntic a la seva propietat. Dins del llac, es poden trobar elements d’estil modernista com un sortidor amb una estàtua en forma de dona o l’illa amb el pont de fusta. Aquest indret va ser font d’inspiració per a artistes com Dalí degut a la seva bellesa i, en l’actualitat, és la única bassa humida que hi ha al recinte del monestir.

El Monestir budista del Garraf us captivarà gràcies a la seva bellesa arquitectònica i a la pau que es respira en tot el recinte. La puresa d’aquesta comunitat us espera!

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button