BarcelonaBaix LlobregatD'interès turísticMonuments històrics

La Colònia Güell, una colònia modernista

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

A la vora del riu Llobregat, i dins del terme municipal de Santa Coloma de Cervelló, es troba la Colònia Güell, la colònia modernista més gran de Catalunya, creada el 1890 per l’empresari Eusebi Güell a la seva finca Can Soler de la Torre. Sens dubte, allò que fa especial la Colònia Güell són els tocs modernistes de les seves construccions, encarregades per Eusebi Güell a arquitectes tan coneguts com Antoni Gaudí  o Francesc Berenguer, que actualment encara es conserven en molt bon estat.

Dins de la Colònia es poden visitar diversos edificis molt singulars i encisadors dissenyats per arquitectes modernistes de l’època i caracteritzats per la incorporació de materials com el ferro o el trencadís de ceràmica. Entre els diferents edificis destaquen Ca l’Ordal, creat per Francesc Berenguer i Joan Rubió, l’únic edifici de la Colònia que recorda les velles masies i on vivien els agricultors que treballaven als camps més propers, Ca l’Espinal, la llar de major qualitat de la Colònia, i Can Soler de la Torre, una masia del segle XVII on vivien els Güell abans de construir aquesta colònia. A més, passejant pels carrers de la Colònia Güell podem trobar edificis tan importants per a la societat de l’època com la cooperativa on compraven els habitants de la Colònia amb el sou que rebien per treballar a la fàbrica, la casa del metge, on hi havia el servei mèdic, el convent de les monges Carmelites, on les germanes cuidaven dels nadons dels treballadors mentre aquests eren a la fàbrica o el teatre Fontova, on es feien tot tipus de representacions culturals per a tots els treballadors de la fàbrica i les seves famílies.

Una de les visites obligades a la Colònia Güell és la Cripta Gaudí. Es tracta d’una església que Eusebi Güell va encarregar a Antoni Gaudí, qui va tenir total llibertat (tant d’idees com de pressupost) per a dur a terme la seva tasca. El gran temple que Gaudí va projectar per a aquest emplaçament, va començar-se a construir el 1908 però, poc després, l’any 1914, els fills de l’arquitecte van deixar de finançar les obres i només es va construir una de les naus inferiors, que posteriorment s’ha fet popular amb el nom de “la Cripta”. No obstant això, encara que estigui inacabada, aquesta església és una de les obres més importants de Gaudí perquè en aquesta construcció, va utilitzar totes les seves innovacions arquitectòniques de manera unitària. Un dels trets característics d’aquest edifici és la fusió amb l’entorn natural, ja que els materials són de textures i colors semblants a la vegetació de la zona i els diferents nivells de les naus s’adapten a la perfecció al pendent de la colina. La Cripta Gaudí es considera el laboratori de Gaudí, ja que va ser aquí on va practicar totes les innovacions arquitectòniques que posteriorment es van aplicar a la Sagrada Família.

D’altra banda, la peça central de la Colònia a la seva època era, sense cap mena de dubte, la fàbrica tèxtil que es va començar a construir a finals del segle XIX. El 1891, es va construir el primer edifici i la màquina de vapor per a la filadora va començar a funcionar. Posteriorment, es van construir altres edificis destinats a dur a terme les tasques necessàries per transformar el cotó en diferents tipus de teixit. L’any 1973, la fàbrica va haver de tancar degut a la crisi del sector tèxtil i l’empresa propietària va vendre diversos espais que, en l’actualitat, estan ocupats per altres empreses. En els darrers anys, s’han rehabilitat els edificis més emblemàtics i actualment no es permeten les visites turístiques a l’interior de la fàbrica perquè funciona com a centre de negocis.

Per als que busquen una oportunitat única per visitar la Colònia Güell i endur-se els millors productes frescos i ecològics de la comarca, els recomanem visitar el mercat de pagès on, cada dissabte al matí, els agricultors del Baix Llobregat vénen els seus productes de kilòmetre 0 en un mercat de temporada on tots els productes tenen el segell de qualitat del Parc Agrari del Baix Llobregat.

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button