LleidaMonuments històricsSegrià

Castell Templer de Gardeny, monjos templers per un dia

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

Al capdamunt del turó de Gardeny, un dels dos turons que hi ha a la ciutat de Lleida, es troba situat el Castell Templer de Gardeny. Aquest edifici és un testimoni destacat de l’arquitectura templera del segle XII perquè es conserva en molt bones condicions i, al seu interior, podem gaudir d’una visita guiada que ens transportarà a la societat de l’època per entendre millor els  la vida dels templers i la seva missió.

Al segle XII, l’Ordre del Temple va construir un complex conventual al turó de Gardeny, a Lleida, degut a la seva estratègica posició. De fet, juntament amb els castells de Miravet, Monzó, Peníscola i Tortosa, aquest castell forma part de la ruta templera coneguda com a Ruta Domus Templi. Aquesta ruta ens permet descobrir castells, convents i masies dels segles XII i XIII que pertanyen a l’Ordre dels Templers i que estaven situats a la Corona d’Aragó. No obstant això, uns segles més tard, aquesta construcció medieval templera es va ampliar fins que es va convertir en un fortí militar rodejat per una imponent muralla.

Amb el pas del temps, el castell de Gardeny es va convertir en un fortí militar i va tenir un paper molt important durant la Guerra dels Segadors (1641-1647) i la Guerra de Successió (1700-1714). Degut a aquests fets, en l’actualitat es pot visitar el castell si es segueix la Ruta 1714. Aquesta ruta és un recorregut pels deu escenaris on van tenir lloc els episodis històrics més destacables de la guerra de Successió a Catalunya (1702-1714). Es tracta de llocs emblemàtics que tenen un excepcional interès patrimonial.

Actualment, el Castell de Gardeny està format per un recinte emmurallat en què destaquen les dues torres de guaita i l’església romànica de Santa Maria de Gardeny. Una de els torres d’aquest castell s’anomena Torre Habitació i compta amb diverses estances distribuïdes en les seves dues plantes. L’altra torre és la Torre de l’Homenatge, on hi ha les antigues habitacions que pertanyien als nobles. D’altra banda, l’església de Santa Maria de Gardeny conserva un mural únic de l’època templera i és una de les esglésies medievals més importants d’Europa. Un cop siguem al castell podrem visitar també el Centre d’Interpretació de l’Ordre del Temple, on podrem descobrir la història i la vida d’aquesta odre religiosa i militar.

Un dels espais més peculiars del castell és La Terrassa, una de les parts més altes del castell, a la qual s’accedeix per una escala de cargol. Des d’aquest indret rodejat de merlets, es pot observar tota la ciutat de Lleida des d’una situació privilegiada i, a més, podrem veure la Catedral de la Seu Vella des d’una perspectiva diferent.

El Castell Templer de Gardeny es pot visitar gràcies a les visites guiades mitjançant les quals el visitant es traslladarà al segle XIII per reviure l’època daurada d’aquesta edificació. Durant l’itinerari, podrem conèixer l’Ordre del Temple i entendre com vivia la missió monacal. A més, al Centre d’Interpretació de l’Ordre del Temple hi trobarem figures que reprodueixen moments de l’època i un documental que ens il·lustra de manera gairebé idèntica la llegendària vida dels templers i la història de la Casa Templera de Gardeny.

Per arribar fins al turó de Gardeny podem fer-ho a peu. La pujada es fa per un camí de terra que puja fins al cim del turó i ens permet gaudir d’unes vistes molt bones de la ciutat de Lleida. La pujada no té capo dificultat i la pot fer tota la família.

Si voleu sentir-vos com els monjos templers durant un dia i, a més, gaudir d’unes vistes excepcionals de la ciutat de Lleida i els seus voltants, visiteu el Castell Templer de Gardeny, de ben segur que l’experiència no us decebrà.

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button