Home Barcelona Biblioteca Jaume Fuster, innovació arquitectònica al barri de Gràcia

Biblioteca Jaume Fuster, innovació arquitectònica al barri de Gràcia

by turismecat
Biblioteca Jaume Fuster

Al cor del barri de Gràcia, més concretament a la plaça Lesseps, hi ha un edifici ben curiós per la seva forma que no deixarà indiferent a ningú. Aquest edifici és la Biblioteca Jaume Fuster, una de les més grans i modernes de tota la ciutat comtal que du el nom de l’escriptor, traductor i guionista Jaume Fuster (Barcelona, 1945-1998).

La Biblioteca Jaume Fuster, que es va inaugurar al 2005, va ser dissenyada per Josep Llinás i Joan Vera. A l’espai on es va decidir construir la biblioteca hi havia unes antigues cotxeres de metro inutilitzades que es van demolir per construir-hi aquest majestuós edifici. La biblioteca compta amb 5.026 metres quadrats de superfície que es distribueixen en quatre plantes. Això la converteix en una de les més grans de Barcelona i, fins i tot, de Catalunya, no només per la seva mida sinó per la quantitat d’obres que alberga. En l’actualitat, al seu interior hi podem trobar l’arxiu municipal del districte de Gràcia i un fons documental de més de 100.000 llibres, alguns dels quals provenen de l’antiga biblioteca Antoni Julià de Capmany, ubicada des de l’any 1970 al carrer del Torrent de l’Olla.

La Biblioteca Jaume Fuster, que és una de les joies del barri de Gràcia, no ho és només pel seu fons documental, sinó també per la seva arquitectura. De fet, degut a la seva innovadora arquitectura, l’any 2006 aquest edifici va ser guardonat amb el Premi FAD, un dels guardons més prestigiosos d’arquitectura que es concedeixen a Espanya.

Aquesta biblioteca pública pertany a la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, per la qual cosa tothom pot accedir al seu interior i gaudir dels seus serveis. Es considera una biblioteca de nova generació ja que compta amb tot tipus de tecnologies modernes, més de vint punts fixos de connexió a internet, connexió gratuïta sense fils a través de Wi-Fi i una sala multimèdia on els usuaris poden utilitzar els ordinadors que tenen a la seva disposició. A més, a la biblioteca hi ha un auditori, diverses sales polivalents on hi podem trobar diferents tipus d’exposicions temporals al llarg de l’any, una àrea infantil dedicada als més petits, una àrea de diaris i revistes amb més de dos-cents exemplars i una àrea de música i cinema. L’auditori de la biblioteca té capacitat per a 246 persones i es pot llogar per a celebrar-hi diversos esdeveniments.

Durant els darrers anys, aquesta biblioteca s’ha convertit en un dels espais culturals més actius del barri de Gràcia i diàriament rep la visita de gairebé 2.000 usuaris. Com a conseqüència, es duen a terme diferents tipus d’activitats per a tots el públics com tallers, clubs de lectura i exposicions de manera gratuïta i que sempre compten amb un gran nombre d’assistents.

Aquesta biblioteca és coneguda perquè compta amb un gran nombre d’obres de tot tipus relacionades amb els viatges. A la planta zero el visitant podrà tenir accés a una gran varietat de revistes especialitzades de viatges que podrà consultar allà mateix. A més, a la primera planta de l’edifici hi ha una extensa col·lecció de mapes, DVDs i literatura de viatges i a la segona planta hi ha l’immens fons documental especialitzat en viatges on hi podem trobar guies de viatges de països, regions i ciutats d’arreu del món. A part d’això, a la segona planta hi trobareu el tauler del viatger, l’indret ideal per explicar les vostres experiències i compartir informació amb altres usuaris sobre qualsevol dubte que us pugui sorgir abans de fer un viatge: possibles destins segons les vostres preferències, com triar els companys de viatge adequats o com escollir el millor tipus d’allotjament. D’altra banda, si el que voleu és conèixer l’opinió dels experts sobre algun d’aquests temes, la biblioteca organitza cicles d’activitats sobre turisme i viatges dirigides per tot tipus de professionals, des de fotògrafs fins a geòlegs o escriptors.

Una altra de les curiositats d’aquesta biblioteca és que, a banda d’estar especialitzada en llibres de viatges, conserva una grandíssima col·lecció local de documents històrics que fan referència al districte de Gràcia i als autors d’obres literàries que viuen o han viscut en aquest barri barceloní. Per tant, aquesta biblioteca és uns dels eixos vertebradors del districte en termes de cultura.

You may also like

Leave a Comment