MontsiàCiutats i poblesTarragona

Mas de Barberans

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

Mas de Barberans és un municipi de la comarca del Montsià, a la província de Tarragona, que està situat al sud de la serra de Caro, a prop del parc natural dels Ports.

Mas de Barberans

La seva situació geogràfica privilegiada, a prop del mar, i envoltat d’un extens terreny cobert de camps d’oliveres, us permetrà veure altres punts d’interès de la zona, entre els quals destaquen, la serra del Montsià, el Delta de l’Ebre, i el massís dels Ports. Des del poble, es gaudeixen vistes panoràmiques que, en dies clars, arriben fins al castell de Peníscola.

Un dels elements destacats del centre del municipi és l’església de Sant Marc, datada del segle XVIII, que forma part de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Sant Marc de Mas de Barberans
Sant Marc de Mas de Barberans

També cal mencionar la Font de les piques i safareigs del poble, situats a la part baixa de la vila, que antigament servien d’abeuradors pels animals.

Un altre lloc d’interès és el pont de les Canals, situat a la carretera de la Sénia, als afores del poble, a prop de la coneguda com a Bassa Gran.

Bassa Gran
Bassa Gran

Una de les activitats més recomanades pel nucli del poble és fer una visita al Museu de la Pauma, on podreu aprofundir en un ofici tradicional, consistent en la producció d’estris a partir de la coneguda com a pauma, o margalló. Es tracta d’una activitat tradicional, de la qual es conserva el llegat a través del Centre de Desenvolupament Rural.

A més del patrimoni cultural, Mas de Barberans és conegut pels seus extensos camps d’oliveres, que es despleguen com un mar verd per tota la comarca. Aquestes finques d’oliveres han definit durant segles el paisatge i l’economia local, sent la producció d’oli un dels pilars principals del municipi. L’oli elaborat aquí forma part de la denominació d’origen protegida Baix Ebre – Montsià.

A l’entorn del poble, passejar per aquests camps d’oliveres és una experiència singular, on podreu observar les masies tradicionals i estructures de pedra seca, un reflex del passat agrícola de la zona. Les oliveres, moltes d’elles centenàries, són testimonis silenciosos d’una terra que ha viscut de la producció d’oli des de temps immemorials.

Mas de Barberans

Al massís dels Ports disposeu de diverses rutes senyalitzades, i per a tots els nivells, per explorar paratges singulars com el Racó de la Taronja, la Vall, el Racó dels Capellans, o la Cova d’en Marc.

Mas de Barberans

Una de les rutes més recomanades és l’itinerari del Racó de la cova d’en Marc i Forat de la Vella, apte per fer amb els més petits.

Per la seva banda, al parc natural dels Ports no us perdeu el conjunt pictòric del Cocó de la Gralla, un llegat únic d’art rupestre llevantí, constituït per 69 figures.

A la comarca del Montsià trobareu una cuina basada en els productes autòctons del mar i de la terra. Entre els ingredients estrella, destaquen, el peix; especialment, l’anguila, el marisc; destacant els musclos, així com l’arròs, els bolets, la carn; incloent-hi la de caça, i les olives per a la fabricació d’oli DOP Baix Ebre – Montsià.

Concretament, a Mas de Barberans són típics els pastissets, les coquetes de sagí, els carquinyolis, els cócs, les borraines, les figues fregides amb mel, les flors de carabassera, les baldanes, la botifarra blanca i negra, la sobrassada, el ternasco, el brossat, la colada, i el menjar blanc.

Podeu consultar els millors restaurants del Montsià a Guiacat.

A la comarca trobareu una oferta variada d’allotjaments, incloent-hi cases rurals, albergs, hotels, hostals, apartaments i càmpings, adaptats a les vostres preferències i necessitats.

Podeu consultar els millors allotjaments rurals del Montsià a Guiacat.

Us recomanem anar-hi per Setmana Santa, quan tenen lloc diverses activitats culturals i lúdiques, organitzades pel Museu de la Pauma, interessants per al públic familiar. També us animem a anar-hi durant la fira al carrer del Racó dels Artesans, que s’organitza el primer cap de setmana d’agost.

Podeu consultar totes les activitats que es fan a Mas de Barberans al llarg de l’any a l’agenda de Catalunya.

A prop del municipi teniu l’opció de visitar els nuclis històrics de Tortosa i Ulldecona, o bé, la capital de comarca; Amposta. També podeu fer una excursió a la serra del Montsià, o explorar el parc natural del Delta de l’Ebre.

Amposta
Amposta

Altres localitats destacades dels voltants són, per exemple, Sant Carles de la Ràpita, Alcanar, Santa Bàrbara, o la Sénia.

Tant si veniu de Girona o Barcelona, la ruta més ràpida és agafar l’AP-7, mentre que si hi aneu des de Lleida, preneu la C-12. Si el vostre punt d’origen és Tarragona, hi podeu arribar en poc més d’una hora agafant l’A-7 i AP-7.

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button