Alt PenedèsBarcelonaCiutats i pobles

Santa Margarida i els Monjos, llegat cultural i tradició vitivinícola

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

Santa Margarida i els Monjos és un municipi de la comarca de l’Alt Penedès, constituït per tres nuclis principals; els Monjos, la Ràpita, i Cal Rubió.

El seu nom prové d’un antic nucli medieval, denominat Santa Margarida, i d’un molí de farina, que era propietat dels monjos de Santes Creus.

El poble és travessat pel riu Foix, i acull un interessant patrimoni històric i natural, com per exemple, l’àrea coneguda com a Parc del Foix.

Riu Foix
Riu Foix

Al centre del poble hi trobareu l’església de Santa Margarida, datada del segle XIX, que va ser reformada als anys cinquanta. Destaca la porta d’accés de la façana principal; amb un arc tudor, coronada per una rosassa i arcs ogivals d’estil neogòtic.

Església de Santa Margarida
Església de Santa Margarida

Per la seva banda, el Molí del Foix, situat a la vora del riu del mateix nom, és un antic molí medieval, que actualment és la seu del Centre d’Interpretació Històrica i Natural del municipi.

Molí del Foix
Molí del Foix

El Centre d’Interpretació de l’Aviació Republicana i la Guerra Aèria (CIARGA) és una estructura que serveix de testimoni dels antics hangars utilitzats durant la Guerra Civil espanyola, i actualment acull un museu.

CIARGA
CIARGA

Al seu costat hi ha el refugi del Serral, un dels antics refugis antiaeris del municipi, que es va construir a deu metres sota terra, amb una capacitat per a cent persones. De fet, és el més gran dels refugis que es conserven a la localitat.

Refugi del Serral
Refugi del Serral
Refugi del Serral
Refugi del Serral

El complex arquitectònic del Castell de Penyafort és un element clau del llegat cultural de l’Alt Penedès. El conjunt acull un pati, una església amb sis capelles laterals, una torre, i diverses sales, pròpies d’un castell d’aquesta envergadura.

Castell de Penyafort
Castell de Penyafort
Castell de Penyafort
Castell de Penyafort

El Penedès és una regió àmpliament coneguda per la seva tradició lligada al cultiu de la vinya. Per aquest motiu, us recomanem fer alguna de les rutes de l’Oficina de Turisme de Santa Margarida i els Monjos.

Vinyes
Vinyes

A la gastronomia del Penedès hi destaquen els productes locals, provinents de la terra, i la carn de les aus de raça autòctona; com el gall negre del Penedès.

Podeu consultar els millors restaurants de l’Alt Penedès a Guiacat.

A l’Alt Penedès hi trobareu una oferta variada d’allotjaments, incloent-hi, cases rurals, albergs, hotels, hostals, apartaments i càmpings, per a tots els gustos.

Podeu consultar els millors allotjaments rurals de l’Alt Penedès a Guiacat.

A part, durant l’any, al municipi tenen lloc diverses festes i mercats singulars, com la fira de les herbes remeieres; el Remeiart, el Mercat no sedentari dels diumenges, la Fira de la Transhumància; a l’octubre, o la Festa del Most; una de les festes vinícoles més importants del Penedès.

Podeu consultar totes les activitats que es fan a Santa Margarida i els Monjos al llarg de l’any a l’agenda de Catalunya.

Si disposeu de més temps, us recomanem descobrir altres indrets amb encant situats a l’Alt Penedès, com per exemple, Vilafranca del Penedès, Sant Sadurní d’Anoia, Gelida, o Subirats.

Sant Sadurní d'Anoia
Sant Sadurní d’Anoia

Des de Girona, agafeu l’AP-7 i, si voleu, desvieu-vos a l’N-340. Si veniu des de Lleida, podeu prendre l’AP-2 i AP-7. Des de Barcelona, podeu arribar-hi a través de la C-31 i C-32, i des de Tarragona, tardareu una mica més de mitja hora agafant l’Autovia del Mediterrani/A-7 i AP-7.

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button