Baix LlobregatBarcelonaCiutats i pobles

Martorell, patrimoni arquitectònic i tradició al Baix Llobregat

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

Situada entre les comarques de l’Alt Penedès i l’Anoia, Martorell destaca com una de les viles nobles del Baix Llobregat. Acull un ric patrimoni històric i artístic, l’emblema del qual és el conegut com a Pont del Diable.

Es tracta d’una vila amb una llarga tradició vitivinícola, coneguda per les façanes esgrafiades dels edificis històrics que conformen el seu nucli antic.

Què veure

A l’extrem est de Martorell es troba un element arquitectònic de gran rellevància històrica, el Pont del Diable, d’origen romà.

Martorell, patrimoni arquitectònic i tradició al Baix Llobregat

Davant seu, al costat de la riba dreta del riu Llobregat, hi ha la font de l’Eudó, coneguda per una llegenda popular, referent a la mateixa i a l’emblemàtic pont.

Martorell, patrimoni arquitectònic i tradició al Baix Llobregat

El Centre d’Interpretació del Patrimoni Històric ‘La Caserna’ presenta exposicions temporals i ofereix visites guiades. A la segona planta podreu veure una exposició dedicada al Pont del Diable.

Martorell, patrimoni arquitectònic i tradició al Baix Llobregat

Per la seva banda, l’ermita de Sant Bartomeu, datada de l’any 1208, actualment, juntament amb l’antiga Caserna de Cavalleria, construïda el 1732, forma part del conjunt monumental del Pont del Diable.

Martorell, patrimoni arquitectònic i tradició al Baix Llobregat

De l’època visigòtica es conserven les restes de l’església paleocristiana de Santa Margarida, que va ser reconstruïda al segle XII seguint l’estil romànic.

Les muralles del castell de Rosanes, construït al segle X, eren part de les fortificacions de defensa del Llobregat durant l’edat mitjana.

Un altre punt d’interès són les restes de l’església romànica de Sant Genís de Rocafort, de mitjan segle XII.

Per altra banda, la torre de Santa Llúcia és un edifici que combina elements de masia i palau, on van allotjar-se els reis Carles I i Felip II.

Dels segles XVII i XVIII podreu visitar l’antic convent dels Caputxins, una de les poques mostres d’arquitectura caputxina a Catalunya.

La Torre d’en Malla és una obra d’estil neoclàssic, protegida com a bé cultural d’interès local.

Martorell, patrimoni arquitectònic i tradició al Baix Llobregat

Passejant pels carrers del barri vell, descobrireu algunes cases singulars dels segles XIX i principis del XX com Cal Nicolau Ric, la farmàcia Bujons, la torre Ros, Ca l’Oller, entre d’altres.

L’església parroquial de Santa Maria de Martorell està documentada des del segle XI. L’edifici va ser destruït durant la Guerra Civil espanyola, i l’actual església, inaugurada el 1941, és obra de l’arquitecte Francesc Folguera, que va ser ajudant de Gaudí.

Martorell, patrimoni arquitectònic i tradició al Baix Llobregat

La Torre de les Hores, és un edifici històric situat al centre de la vila. El seu nom prové de l’emblemàtic rellotge instal·lat a la torre.

Martorell, patrimoni arquitectònic i tradició al Baix Llobregat

El Cafè del Progrés, construït el 1928, és obra de l’arquitecte Josep Ros Ros, i el 1931 s’hi va inaugurar la sala d’espectacles, una de les de major capacitat de tota la comarca.

Martorell, patrimoni arquitectònic i tradició al Baix Llobregat

Martorell alberga dues de les col·leccions de ceràmica més destacades de Catalunya: el Museu Municipal Vicenç Ros; fundat durant la Festa Major de 1945 per Vicenç Ros Batllevell, i La Enrejolada, Casa-Museu Santacana, fundada el 1876 per Francesc Santacana i Campmany.

Enrejolada
Enrejolada

També cal esmentar el rellevant jaciment arqueològic de Santa Margarida.

En últim lloc, el Muxart, Espai d’Art i Creació Contemporanis, que va obrir les portes l’any 2011 a l’antiga i rehabilitada Casa Par, acull el museu d’art contemporani del municipi.

Martorell, patrimoni arquitectònic i tradició al Baix Llobregat

Què fer

Al centre de Martorell podreu descobrir un ric patrimoni arquitectònic, i a prop de la serra de l’Ataix hi trobareu les restes de dos castells, el de Rosanes i el de Sant Jaume.

Una proposta divertida és buscar i comparar els dibuixos i esgrafiats de les façanes de diversos edificis destacats com: la Rectoria; a la plaça de l’Església, Cal Ros; al carrer Santacana, l’Ajuntament i la farmàcia Burjons; a la plaça de la Vila, i altres edificis dels carrers Josep Anselm Clavé i Pere Puig.

Martorell, patrimoni arquitectònic i tradició al Baix Llobregat

Si voleu fer una petita pausa durant la vostra visita, podeu anar al parc de Can Cases, una àmplia zona verda que convida a fer diferents activitats lúdiques, així com relaxar-se llegint un llibre.

Gastronomia

Cireres, espàrrecs i carxofes, o el distingit pollastre de la raça Prat, són alguns dels productes típics de la gastronomia de la comarca del Baix Llobregat.

A part, nombrosos cellers, caves i establiments especialitzats, us convidaran a descobrir els secrets del cultiu de la vinya i el procés d’elaboració d’aquests productes autòctons.

On menjar

Dins del mateix centre de la ciutat, trobareu una gran varietat de restaurants, amb opcions per a tots els gustos. En qualsevol cas, us animem a degustar les especialitats locals i gaudir de la qualitat dels productes més emblemàtics de la zona.

Podeu consultar els millors restaurants de Martorell a Guiacat.

On dormir

A Martorell disposareu de diversos tipus d’allotjament, però també trobareu un ampli ventall d’opcions a les poblacions més properes. Al municipi hi ha hotels de diferents categories, cases rurals amb encant, apartaments turístics, hostals, albergs, càmpings i àrees per a autocaravanes.

Pots trobar tots els allotjaments rurals del Baix Llobregat a Guiacat.

Festes

La celebració de la Festa Major té lloc al voltant del 15 d’agost. Altres festes importants del municipi són, els Tres Tombs; moment en què la vila es converteix en un espectacle de carros i cavalls, al març, se celebra la quadrilla, una dansa tradicional del segle XVIII, i a l’abril, s’organitza la popular Fira de Primavera.

Podeu consultar totes les activitats que es fan a Martorell al llarg de l’any a l’agenda de Catalunya.

Millor moment per visitar

Martorell és una localitat que podeu visitar durant tot l’any. No obstant això, és una bona idea anar-hi durant la celebració d’alguna de les seves festes i fires més importants com: la Fira de la Primavera; a finals d’abril, o la festa del Corpus, quan s’elaboren les emblemàtiques catifes florals.

La festa major se celebra al voltant del 15 d’agost; en honor a la Mare de Déu d’Agost, i el cap de setmana anterior al 7 d’octubre, es commemora la festa del Roser. Al novembre té lloc la festa del Tíscar, i al desembre, la festa de Santa Llúcia.

Imprescindibles

Us suggerim les activitats imprescindibles que no podeu deixar de fer durant la vostra visita al municipi:

  1. Veure el Pont del Diable
  2. Passejar pel casc antic
  3. Visitar el Museu de l’Enrajolada
  4. Degustar la gastronomia local
  5. Explorar l’entorn natural del poble.

Què veure a prop

Són molt recomanables de visitar les localitats veïnes de Sant Sadurní d’Anoia i Vilafranca del Penedès, conegudes per la seva tradició vitivinícola.

Sant Sadurní d’Anoia
Sant Sadurní d’Anoia

A part, també podeu fer diverses rutes de senderisme pel voltant de Montserrat, així com visitar el mateix monestir. A Gavà teniu l’opció de visitar les mines prehistòriques, o bé, gaudir fent activitats a l’aire lliure al parc natural del Montseny. Per la seva banda, al conjunt monumental d’Olèrdola podreu veure restes històriques ben conservades. Finalment, el parc natural del Garraf us ofereix diferents itineraris per fer senderisme i gaudir de l’entorn natural.

Com arribar-hi

Si viatgeu des de Barcelona, agafeu l’autopista C-16 en direcció a Martorell, i seguiu les indicacions fins a arribar al municipi. Si veniu d’altres poblacions properes, també podeu utilitzar la carretera N-340 o altres vies secundàries.

El municipi té una estació de tren de la Renfe i tres estacions dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya: Martorell Vila, Martorell central i Martorell.

També hi ha diverses línies d’autobús que realitzen el trajecte entre Martorell i Barcelona, i altres municipis de la comarca. Podeu consultar-ne les especificacions a la pàgina web de l’Ajuntament de Martorell.

Mapa

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button