Baix EmpordàCiutats i poblesDestacatGirona

Begur, una joia de la Costa Brava

Clica per puntuar
(Vots: 1 Mitjana: 5)

Situat a la comarca del Baix Empordà, a la província de Girona, amb unes platges costeres i amb algunes de les cales més boniques d’Europa, trobaràs Begur. Un poble ple d’història, cultura, gent i paisatges meravellosos.

Begur és una de les ciutats més turístiques de Catalunya, no només per les activitats que ofereix tant als visitants com als begurencs, sinó per la història que arrossega des de la prehistòria i, amb més rellevància, l’època ibèrica. Així mateix, a l’edat mitjana es coneixia com a Beguri, nom que probablement prové del llatí.

Begur és un poble que acull 4.309 habitants durant tot l’any, però a l’època estiuenca arriba a una població de fins a 40.000 habitants.

Què veure a Begur

Una de les característiques de Begur són les seves cinc torres de defensa: Torre de Can Pella i Forgas, Torre de Ca n’Armanac, Torre de Can Marquès, Torre del Mas Pinc i Torre del carrer Sant Ramon. Aquestes van ser construïdes els segles XVI i XVII per defensar-se dels pirates i corsaris.

Begur, una joia de la Costa Brava

En conjunt d’aquest paisatge, també trobaràs les característiques cases indianes d’estil colonial. Aquestes cases van ser construïdes pels indians, poblatins que van travessar l’oceà Atlàntic per tal d’arribar al continent americà fugint de la crisi econòmica del moment, i a la tornada varen construir aquestes cases amb referències arquitectòniques dels llocs que venien.

Begur guarda més de dotze cases patrimonials, joies arquitectòniques dels avantpassats de la població.

N’és un exemple la casa Can Petu o Pere Pont, on amo de l’edifici que va emigrar a Puerto Rico i, en retornar a Begur, va construir aquesta casa senyorial l’any 1889. Com la història d’aquesta casa indiana n’hi ha moltes més, formant així el conjunt històric de Begur.

Entre elles també destaca, el Centre Artístic Begurenc que durant el segle XIX va significar una consolidació de la vida social i cultural del poble, fins que a la Guerra Civil va acabar amb les arts que es practicaven dins d’ell.

Begur, una joia de la Costa Brava

La Guerra Civil també va destruir l’ermita de Sant Ramon, que datava el segle XVIII. Aquesta va ser reconstruïda l’any 1951 aconseguint una estructura molt similar a l’original que es pot apreciar avui dia.

Begur, una joia de la Costa Brava

El centre històric de Begur fa evident la presència que va tenir l’època feudal en el municipi. El seu pas ha deixat edificis emblemàtics com és el castell de Begur, la imatge del poble. Durant les guerres napoleòniques, el castell va ser destruït l’any 1810, però avui dia s’ha reconstruït per al gaudiment dels visitants.

Begur, una joia de la Costa Brava

A més, en edificis històrics, hi ha l’església parroquial de Sant Pere de Begur, inclosa en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, que és la principal del municipi.

Begur, una joia de la Costa Brava

La plaça de la Vila també té una part important en la població. Setmanalment, se celebra el mercat municipal, cada dimecres al matí, i a l’estiu s’expandeix i ofereix també fires d’artesania i pintura, durant més dies a la setmana.

Begur, una joia de la Costa Brava

També, t’has de deixar portar pels diversos carrerons de poble i gaudir de la seva tranquil·litat i bellesa.

Carrer Begur

I no oblidis fer-te la foto de rigor a les escales de colors.

Escalera de colores Begur

A més, si vols gaudir d’unes meravelloses vistes de la zona hauràs de visitar el mirador del passeig Carmen Amaya. Situat en Sa Roca d’en Pinc, podràs gaudir d’una panoràmica única sobre el poble, les platges i el Cap de Creus.

Torre Mas Pinc Begur

Tot i això, no podem deixar de banda una de les seves característiques: les seves cales d’aigua cristal·lina, envoltades de penya-segats i natura. Seguint algun dels camins de ronda podràs conèixer les millors platges de la zona.

La platja més gran és la del Racó i aquesta ofereix una vista panoràmica de les Illes Medes.

Begur, una joia de la Costa Brava

Així mateix, a menys de 10 km al voltant, trobaràs diverses cales també famoses pel seu espectacular paisatge, com Sa Tuna o Sa Riera. Qualsevol visitant quedarà enamorat del municipi. Tot i això, no pots deixar de visitar la cala Illa Roja, Aiguafreda, Fornells, Aiguablava i platja fonda.

Platja Sa Riera Begur

Què fer a Begur

Destacant que el poble forma part de la Costa Brava, podràs trobar una gran varietat d’activitats per fer i perdre’t pels seus racons.

Recórrer els Camins de Ronda és una activitat característica d’aquesta zona.

Des de Begur trobaràs 3 rutes que uneixen diferents cales, platges i pobles propers; que et portaran a descobrir les meravelles que s’amaguen entre les roques i l’espuma del mar.

Begur, una joia de la Costa Brava

En canvi, si prefereixes conèixer els seus paisatges des d’un punt de vista més panoràmic, tens l’opció de la ruta dels miradors. Aquest recorregut passa per 17 punts diferents on podràs contemplar tota la costa i els seus pobles. La podràs realitzar amb cotxe o caminant. Tot i això, hi han alguns miradors que t’hauràs d’endinsar en la natura i només podràs fer-ho a peu.

Begur

També trobaràs moltes més rutes a conèixer per la zona, com serien el camí vell de Sa Tuna, el camí vell de Fornells a Aiguablava, el camí de l’aigua, el sender local des quinze i la ruta GR 92.

Begur, una joia de la Costa Brava

Per altra part, si vols conèixer Begur d’una manera diferent tens diverses activitats des de dins l’aigua. Recórrer el litoral amb kayak, submergir-te entre les roques o nadar de cala en cala. Aquesta zona ofereix un gran ventall d’opcions i oportunitats per conèixer el poble costaner d’una manera més refrescant, diferent i aventurera.

Begur, una joia de la Costa Brava

Per altra banda, hi han empreses que programen diferents rutes i excursions per conèixer i informar-te de tots els racons.

Gastronomia

El que no pots deixar de conèixer, o tastar, és la riquesa de peixos i mariscs, del mediterrani; les fruites i verdures, de la seva zona interior; i la carn de primera qualitat. En aquesta zona ofereixen una gran cuina tradicional i marinera, destacant els arrossos, els “mar i muntanya” i sobretot el peix de roca, el seu plat tradicional. També, uns plats típics de la zona són el suquet de peix, el “pica pica” -un entrant de calamarsets i cloïsses-, les sardines a la brasa i el pastís de cabracho. Cada un d’ells et farà gaudir a cada tast com mai.

Peix de roca Begur

On menjar

Si vols gaudir d’una bona experiència gastronomia, trobaràs una gran varietat de restaurants per tastar la seva gastronomia. Consulta tots els restaurants de Begur a Guiacat.

On dormir

Amb una gran varietat d’allotjaments: hotels, refugis, hostals, càmpings i apartaments; podràs  elegir com seguir aquesta aventura. Si dins de la ciutat, gaudint de la proximitat i les passejades matutines pels comerços locals; o pels seus voltants, desconnectant de l’entorn a la vora d’una platja.

Et recomanem allotjar-te especialment en algun petit hotel amb encant dins del poble. Pots trobar els més macos a Guiacat.

Festius i fires del territori

Cada territori, municipi i vila té les seves pròpies fires i festius populars. Us deixem un recull d’ells perquè pugueu gaudir i complementar la vostra estada.

Inicialment, cada any a la primavera, se celebra la Campanya Gastronòmica. Durant aproximadament més d’un mes, diferents restaurants ofereixen a les seves cartes l’opció de degustar un menú especial destacant el peix de roca, el seu producte estrella, amb una gran varietat de receptes.

Més endavant, a finals de maig, se celebra Begur en flor. Durant tot un cap de setmana el poble sencer s’omple de flors, música i activitats per celebrar l’arribada de la primavera.

A inicis d’estiu, últim cap de setmana de juny, se celebra la festa major de Sant Pere que dona pas a la temporada. Més endavant, a mitjans d’estiu, se celebren duran tres setmanes el Festival de Música de Begur. Un festival que porta més de 40 edicions, així sent el festival més antic i consolidat de tota Girona.  Poc més tard, el mateix mes d’agost, es realitzen les dues famoses cantades d’Havaneres, una d’elles a la Plaça Esteve i Cruañas i l’altra a la platja de Sa Riera.

Seguidament, el primer cap de setmana de setembre, el poble acull un mercat de productes d’ultramar, música i mostres d’oficis a la Fira d’indians. Aquesta fira celebra l’antiga relació de Begur amb Cuba i reviu aquell període històric del seu poble. Així després, a finals de setembre, se celebra la festa major de Santa Reparada, a l’honor d’un dels patrons del poble.

Finalment, i no menys important, en el mes d’octubre es duu a terme el Festival Internacional de Cinema de Begur Costa Brava. Aquest esdeveniment està especialitzat en el gènere de la comèdia que, a la vegada, acull activitats com concerts i exposicions per tots els públics.

Millor moment per conèixer la vila

Els millors moments per conèixer el poble de Begur serien tres. Per un costat, en la temporada de primavera, el mes d’abril o maig, per gaudir del bon temps i la poca afluència de turistes. Així mateix, dos festius notables del poble. Per l’altre, si el que vols gaudir és la música, seria en agost; tot i que hi haurà una gran quantitat de persones a la zona. Finalment, en el mes de setembre és un altre bon moment gràcies a la constància del seu bon temps i les platges sense aglomeracions.

Imprescindibles

Després de conèixer una mica més sobre aquesta població, et deixem un llistat de les coses imprescindibles a fer-hi:

  1. Anar al mirador Carmen Amaya
  2. Banyar-se en Sa Tuna
  3. Visitar les cases Indianes
  4. Tastar el peix de roca
  5. Gaudir de les cantades d’Havaneres

Com arribar-hi

Per accedir en cotxe hauràs de buscar la drecera C-35 cap a la C-31, direcció Palamós. Més endavant, hauràs d’agafar la carretera, GI-653, direcció Begur. Aquest trajecte des de Barcelona són 1-2 hores, des de Lleida 3 hores, i des de Girona 1 hora.
En autobús trobaràs el trajecte Barcelona Nord-Begur, que funciona diàriament amb sortides cada 2 hores, aproximadament. Des de Lleida i Tarragona, la millor opció és agafar transport fins a Barcelona i d’allí l’autobús comentat anteriorment. Tanmateix, des de Girona la millor alternativa és agafar autobús fins a Palafrugell i d’allí la línia directa fins a Begur.

En tren trobaràs l’estació més propera a Flancà, a 31 km, i Girona, 50 km, amb més opcions de connexions. Tot i això, en ambdues hauràs d’agafar l’autobús per arribar a Begur fent abans transbord a Palafrugell, ja que no hi ha línia directa.

També, si arribes en avió, els aeroports més propers, en cotxe, són l’aeroport de Girona (1 h) i l’aeroport de Barcelona (1-2 h).

COM ARRIBAR-HI

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button