Ciutats i poblesGironaRipollès

Ripoll, incalculable valor històric

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

Ripoll, capital de la comarca del Ripollès, és un municipi muntanyós on hi abunda l’aigua i la vegetació. De fet, està situat al Prepirineu, entre les valls dels rius Ter i Freser, i envoltat de cims que sobrepassen els mil metres d’alçada.

Gràcies a la seva situació estratègica, que permet que la majoria de carreteres de la comarca passin pel municipi, Ripoll gaudeix d’una bona comunicació amb la resta del país. Precisament aquesta circumstància van fer de Ripoll una localitat de molta importància en el passat, especialment a l’època medieval. Es va convertir en la zona de pas entre la Catalunya central i el Pirineus, activant el comerç i contribuint al seu creixement econòmic. No obstant això, el que més destaca de Ripoll és el seu patrimoni històric i cultural.

Al segle IX, durant la reconquesta del territori, el comte Guifré el Pelós, va fundar el monestir de Santa Maria de Ripoll i el de Sant Joan de les Abadesses amb l’objectiu de repoblar la localitat. No en va se la considera el bressol de Catalunya, o l’inici de la Catalunya vella. Concretament el monestir de Santa Maria de Ripoll és un dels monuments d’estil romànic més important de Catalunya i un dels més destacats del món. Aviat es va convertir en el centre cultural més important de l’Europa medieval, gràcies a la seva biblioteca, que custodiava còdexs de procedències i temàtiques molt extenses. Al seu interior es conserva la portada del segle XII, un element romànic conegut també com la Bíblia de Pedra. També hi descansen les restes  del comte Guifré el Pelós i de Ramon Berenguer III. Degut a les diverses reformes que ha patit al llarg dels segles, al monestir també es troben elements neogòtics, propis del segle XIX.

Per conèixer en profunditat la gran importància que va tenir el monestir de Santa Maria s’ha de visitar l’Scriptorium. Es tracta d’una exposició permanent i interactiva que mostra, no només la història cultural de Ripoll, sinó la gran tasca de divulgació científica que es va fer des del monestir alhora de produir i copiar manuscrits. També acull una col·lecció de lletra manuscrita i una altra de pintures realitzades sobre pell.

D’altra banda, visitar La Farga Palau és fer un recorregut per la història industrial del municipi. Durant els segles XVII i XVIII s’obtenia ferro de les mines dels voltants. A la Farga es poden contemplar alguns dels estris que es fabricaven amb el metall, com armes, claus i reixes.

Si el patrimoni artístic i arquitectònic de Ripoll atreu el turisme, les festivitats també. El folklore català està molt arrelat a la zona, com ho demostren algunes de les seves fires i festes.

El Mercadal del Comte Guifré és un mercat ambientat a l’època medieval, mentre que la Fira de les 40 Hores, d’origen medieval, és un aparador per els productes de la comarca. L’esdeveniment més important de Ripoll és la Festa Nacional de la Llana i el Casament a Pagès. D’una banda, per no perdre els costums més tradicionals de la història rural del municipi, es fan demostracions de com s’esquilaven les ovelles amb tisores i s’organitza un concurs per triar el millor esquilador amb màquina de Catalunya. L’altra part de la festa té a veure amb la celebració, al monestir de Santa Maria, del casament d’una parella de nuvis. Van guarnits amb els vestits tradicionals intentant recrear l’enllaç que antigament es feia entre l’hereu i la pubilla de dues famílies de la zona.

Una altra manera d’apropar-se a la riquesa de l’entorn natural de Ripoll i al seu patrimoni cultural, és mitjançant les diverses rutes que s’han creat al municipi. La ruta Del romànic al modernisme, fa un petit recorregut pel centre de la vila mostrant els diferents estils artístics que es van implantar al llarg dels segles. Si es vol fer un recorregut més ampli, el monestir de Santa Maria pot ser un bon punt de partida per realitzar la Ruta del Pirineu Comtal. L’itinerari s’estén des de l’Empordà fins a la Ribagorça, a través de castells, esglésies, viles i monestirs de l’època medieval, en la que imperava el feudalisme i el romànic.

També resulta molt interessant la Ruta del Ferro i del Carbó. El traçat recorre l’antiga línia de tren Ripoll-Sant Joan de les Abadesses.

D’altra banda, el territori està ple de senders senyalitzats, que es poden fer a peu o en bicicleta, que recorren l’entorn, i de miradors situats als cims que envolten Ripoll. Des d’aquestes alçades es tenen unes vistes privilegiades del nucli urbà i de les dues valls.

Ripoll ha demostrat el seu nivell d’adaptació als nous temps, però sense deixar de banda el seu passat, en el qual s’arrelen moltes de les tradicions de la cultura catalana.

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button