El Moianès és una comarca de Catalunya formada per 10 municipis i la seva capital és la ciutat de Moià. El relleu del Moianès és força regular, la comarca forma un altiplà amb una altitud que oscil·la entre els 600m i els 900m sobre el nivell del mar, i té una extensió de 335,19km2.

MUNICIPIS

Els municipis que conformen el Moianès són:

 • Calders, al nord-est del Moianès, on en destaquen els serrats de materials calcaris.
 • Castellterçol, al bell mig de l’altiplà del Moianès, on des de qualsevol turó o carena es pot veure el Montseny, Montserrat, i fins i tot els Pirineus.
 • Castellcir, situat al sud-est, per la seva climatologia és un destí escollit com a segona residència.
 • Collsuspina, amb el coll de la Pollosa de 918m sobre el nivell del mar.
 • Granera, el municipi menys poblat del Moianès, però amb el seu castell al capdamunt del penyal és visible des de molt lluny.
 • l’Estany, al nord del Moianès, en destaquen el pla (un aiguamoll que fou assecat al s.XVI) i el monestir romànic de Santa Maria de L’Estany.
 • Monistrol de Calders, que ocupa un terreny muntanyós amb rieres, fonts i serrats.
 • Moià, la capital de la comarca natural del Moianès, amb restes històriques des de la prehistòria.
 • Sant Quirze Safaja, situat més al sud del Moianès, amb les Cingles de Bertí i la natura com a principal patrimoni del poble.
 • Santa Maria d’Oló, al nord-oest, situat dalt de tot i resseguint la carena del turó.

La comarca del Moianès es troba a 58km de Barcelona i a 30km de Manresa.

HISTÒRIA

Fins a mitjans del segle XIX la principal activitat econòmica del Moianès fou l’agricultura i la indústria tèxtil, però a partir dels anys 70, arrel de les crisis tèxtils, l’economia va començar a sustentar-se en el sector terciari.

Els pobles del Moianès es caracteritzen per tenir una tradició d’estiueig bastant arrelada. El fets que propicien aquesta situació són la seva climatologia i la seva ubicació, ja que les principals capitals catalanes es troben força a prop però prou lluny com per mantenir l’ambient rústic i tradicional, la naturalesa, i la qualitat de vida tan propis del Moianès.

Tradicionalment, els habitants del Moianès han volgut ésser reconeguts com una comarca administrativa, no només natural. Però en la divisió comarcal de 1936, i en les revisions del 1988 i 1991, tot i existir un projecte en què sí que hi era, no se li va donar aquest rang.

En els anys 2003, 2004, 2005 i 2010, els ajuntaments d’aquests municipis van iniciar tràmits per a aconseguir-ho. Cal dir que tots els municipis del Moianès es troben a uns 25-35km de les seves pròpies capitals de comarca, fet que, juntament amb un transport públic força reduït i limitat, dificulta la mobilitat i el dia a dia als habitants de la zona. Al 2015 ho van aconseguir finalment.

DEMOGRAFIA

La ciutat més important i més poblada de l’altiplà del Moianès és Moià, amb un cens de 5.704 habitants el 2010. L’augment de la població d’aquesta vila està marcat per un creixement continu però gradual, sense pics a l’alta o a la baixa. La segona població que compta amb més habitants és Castellterçol, amb 2.387 habitants el mateix any. I la població amb menys habitants és Granera, amb només 79 habitants el 2010.

La població total del Moianès el 2010 és de 13.002 habitants, però la població es duplica els caps de setmana i els estius com a conseqüència de la quantitat de segones residències en tota la comarca.

LLOCS D’INTERÈS

La comarca del Moianès és una zona tradicionalment natural i de muntanya, i la major part dels llocs d’interès formen part de la naturalesa, com paratges i espectaculars vistes. Tot i això, els pobles i les ciutats també tenen un gran interès, ja sigui per les construccions com per la qualitat de vida.

La ronda del Moianès (GR 177) és un sender que recorre i permet conèixer el Moianès, ja que uneix tots els municipis i permet una visió general i variada del territori, de la seva naturalesa, la fauna i l’arquitectura.

Les coves del Toll de Moià són un bon exemple de restes prehistòriques al Moianès, contenen restes tant d’animals com puntes de sílex. També hi ha el dolmen de Sant Amanç a Calders, els dòlmens de Castellterçol, i el dolmen del Pla de Trullàs a Monistrol de Calders.

Pel que fa a paratges bells, podem trobar la Sauva Negra i la Vall de Marfà a Castellcir, la Font del Cingle i la Bauma de l’Espluga a Sant Quirze Safaja, els Gorgs Blaus a Monistrol de Calders, i el Bosc de Casanovas a Collsuspina, entre d’altres.

A més, en tota la comarca del Moianès hi ha gran quantitat d’ermites i esglésies de diferents èpoques que tenen un encant especial.

COM ARRIBAR-HI

Es pot accedir al diferents pobles i ciutats del Moianès per diferents vies:

Per terra:

 • En cotxe: des de Barcelona, seguir la C-33 (Autopista Barcelona-Montmeló) fins prendre la sortida 1 cap a Mollet del Vallès/Santa Perpètua/Caldes de Montbui, i agafar la C-59 fins a Moià. Des de Girona, prendre l’A-2 fins Riudellots de la Selva i tot seguit agafar la C-25 (Eix Transversal). Un cop a Vic prendre la N-141c fins a Moià. Des de Lleida, seguir A-2 fins a Cervera, prendre la C-25 fins passat Manresa. Prendre el banc d’entrada cap a l’E-9 i tot seguit prendre la N-141 fins a Moià.
 • En autobús: la línia Sagalés ofereix línies regulars d’autobús des de Barcelona fins a Castellterçol, Moià, L’Estany i Santa Maria d’Oló. També hi ha línies regulars d’autobús de Vic i Manresa cap a les viles del Moianès.
 • En tren: les estacions de tren més properes són la de Manresa i la de Vic, i des d’allà s’ha de seguir amb autobús o bé amb cotxe.

Per aire: Els aeroports més propers són el de Barcelona (75km) i el de Girona-Costa Brava (85km). Des d’aquí s’ha de seguir amb tren, amb autobús, o bé amb cotxe.

GASTRONOMIA

El Moianès, territori marcat per una llarga tradició gastronòmica, és conegut per les seves cansalades, formatges, xocolates, forners… i fins i tot pels elaborats derivats de la soja; per aquest motiu, la producció agroalimentària -tant ecològica com convencional- que és tan important a la comarca, s’ha convertit en un element d’interès turístic.

Aprofitant aquesta bona rebuda del menjar típic de la zona es va crear la marca “El Moianès ve de gust”, del Consorci del Moianès, per tal d’afavorir la sortida de l’extens catàleg de productes i de fer conèixer la seva qualitat. Entre els plats a destacar d’aquesta gastronomia trobem el Baiaton, un dels plats més antics i coneguts de la comarca, i que està fet a base de col d’hivern, cansalada grassa i patata.

Podeu trobar restaurants del Moianès a Guiacat.