Ciutats i poblesBaix EmpordàD'interès turísticGironaPlatges i cales

Palafrugell, entre el mar i la muntanya

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

Situat entre el massís de les Gavarres i el mar es troba el municipi de Palafrugell, a la comarca del Baix Empordà. Està format pels nuclis rurals de Santa Margarida, Ermedàs i Llofriu, i els nuclis costers de Calella, Llafranc, Tamariu i Aigua Xelida. Aquesta ubicació geogràfica el converteix en un indret privilegiat i molt atractiu pel turisme, del que depèn gran part de la seva activitat econòmica.

Hi ha diferents maneres de conèixer Palafrugell. Una d’elles és a través de la seva geografia. Els visitants poden recórrer la costa i descobrir paratges naturals amagats, passejant pel camí de ronda o bé des del mar. En aquest sentit, es poden realitzar excursions en vaixell o kayak a través d’un conjunt d’itineraris marins coneguts com Vies Braves. Aquests estan perfectament senyalitzats i s’han ideat per dur a terme la pràctica d’activitats esportives aquàtiques de forma segura.

Però Palafrugell també posseeix una gran riquesa patrimonial i cultural. Tot plegat permet conèixer millor el llegat històric del municipi i mantenir un turisme constant durant l’any. El centre de la vila, exclusiu per a vianants, concentra tota l’activitat cultural i comercial. Entre les botigues, bars i restaurants que envolten l’església i la muralla, s’hi troben museus com la Fundació Josep Pla, situada a la casa natal de l’escriptor; el Museu d’Escultura Contemporània (Fundació Vila Casas); o el Museu del Suro, el més gran del món en aquesta temàtica. Al mateix recinte es troba el Centre d’Interpretació del Depòsit de l’Aigua, situat al dipòsit d’estil modernista de l’antiga fàbrica de suro i que ha esdevingut el símbol representatiu de Palafrugell. També s’organitzen un bon nombre d’esdeveniments socioculturals. Per una banda, estan les Jornades Gastronòmiques de la Garoina i les d’Es Niu. La primera és un tribut a la extensa tradició i varietat de la gastronomia de la zona, amb la garoina com a producte principal. Se celebra a l’hivern, just quan els eriçons de mar, o garoines, estan al seu millor moment. La segona, té lloc a la tardor per recordar Es Niu, un antic plat que cuinaven els pescadors.

Tot i que la cuina de Palafrugell és principalment marinera, gràcies als seus nuclis rurals, la cuina d’interior també hi és present a la taula de molts restaurants.

D’altra banda, a la primavera tenen lloc les Festes de Primavera, molt arrelades a Palafrugell, en les que s’organitza el Carroussel Costa Brava. Tot el poble hi participa amb carrosses i comparses al més pur estil del carnestoltes. En canvi, Flors i Violes és una festivitat pensada per donar la benvinguda a la nova estació amb la creació d’un circuit de patis, oberts al públic, engalanats amb flors. Durant quatre dies els visitants poden gaudir de tot tipus de concerts i espectacles i de pintors i artistes que realitzen les seves obres en directe.

Però, sens dubte, el gran atractiu d’aquesta part de la Costa Brava és el litoral. Les seves petites platges i cales esquitxades de roques, envoltades per un paratge natural únic, fan que aquest indret sigui un dels més bonics de Catalunya. El camí de ronda passa per Calella, un antic poble pesquer de carrers estrets i cases blanques que encara conserva la seva essència del passat. Una mostra és l’edifici Sa Perola, que data del segle XVIII i que era utilitzat per la confraria de pescadors. Calella és famosa per les cantades d’havaneres que cada estiu tenen lloc des de la platja, i pel festival de música que se celebra al Jardí Botànic Cap Roig. Aquest és un espai natural que conté una gran varietat d’espècies vegetals, escultures i un castell. A més, està format per terrasses des de les que es té un panoràmica excepcional del litoral.

Tamariu és un nucli més petit però de gran bellesa. Situat entre roques i vegetació, encara es poden contemplar antigues barraques de pescadors. Llafranc, per la seva part, està situat en una badia. Resseguint el passeig marítim s’arriba al Cap de San Sebastià. Amb els seus 165 metres d’alçada, és el punt més alt de tot el municipi. Just al cim es troba un conjunt monumental format pel far, del segle XIX; la torre de guaita, del segle XV; l’ermita i un jaciment ibèric datat dels segles VI a I a.C. Des del mirador es pot gaudir d’una de les millors vistes panoràmiques de la Costa Brava. Llofriu, en canvi, es un testimoni del temps dels americanos de Palafrugell. La casa Bassa Roca ofereix una exposició permanent que mostra la seva història.

Qualsevol època de l’any és bona per visitar Palafrugell i el seu entorn, conèixer la seva història, endinsar-se a les seves platges i gaudir d’un bon plat mariner.

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button