Home GironaBaix Empordà Begur, una joia de la Costa Brava

Begur, una joia de la Costa Brava

by turismecat

A la costa de la província de Girona s’ubica Begur, pertanyent a la comarca del Baix Empordà. A l’Edat Mitjana es coneixia com a Beguri, nom que probablement prové del llatí. És un poble que acull 4.309 habitants durant tot l’any, però a l’època estiuenca arriba a una població de fins a 40.000 habitants.

Es considera una de les ciutats més turístiques de la província, no només per les activitats que ofereix tant als visitants com als begurencs, sinó per la història que arrossega des de la prehistòria i, amb més rellevància, l’època ibèrica.

El centre històric de Begur fa evident la presència que va tenir l’època feudal en el municipi. El seu pas ha deixat edificis emblemàtics com és el castell de Begur, la imatge del poble. Durant les guerres napoleòniques, el castell va ser destruït l’any 1810, però avui dia s’ha reconstruït per al gaudiment dels visitants.

Cinc torres de defensa construïdes entre els segles XVI i XVII caracteritzen Begur. Les van realitzar els indians, que van travessar l’oceà Atlàntic per tal d’arribar al continent americà fugint de la crisi econòmica del moment. Nombroses cases indianes d’estil colonial evidencien aquesta existència dels indians al municipi.

Begur guarda més de dotze cases patrimonials, joies arquitectòniques dels avantpassats de la població. N’és un exemple la casa Can Petu o Pere Pont, amo de l’edifici que va emigrar a Puerto Rico i, en retornar a Begur, va construir aquesta casa senyorial l’any 1889 per a ell, la seva esposa Joaquima Carreras i la seva família.

Com la història d’aquesta casa indiana n’hi ha moltes més, formant així el conjunt històric de Begur. La construcció del Centre Artístic Begurenc durant el segle XIX va significar una consolidació de la vida social i cultural del poble, fins que a la Guerra Civil va acabar amb les arts que es practicaven dins d’ell.

La Guerra Civil també va destruir l’ermita de Sant Ramon, que datava el segle XVIII. Aquesta va ser reconstruïda l’any 1951 aconseguint una estructura molt similar a l’original que es pot apreciar avui dia a Begur.

El mercat municipal se celebrava a la plaça de la Vila i actualment ho fa setmanalment, cada dimecres al matí. A l’estiu el mercat s’expandeix i ofereix també fires d’artesania i pintura durant més dies a la setmana i no només es pot visitar al centre històric de Begur sinó que també es pot gaudir a les platges de la població.

Formant part del municipi, Esclanyà és un petit poble de 980 habitants que se situa al nord-oest de Begur. Aquest fa vida al voltant de l’església de Sant Esteve d’Esclanyà, que data l’any 1280 i conté elements d’estil romànic que fan creure que anteriorment hi havia un temple. L’economia del poble es basa en el cultiu d’olivers i vinyes, a més de la producció de rajoles.

Una de les característiques de Begur són les seves cales d’aigua cristal·lina i envoltades de penya-segats i natura. La platja més gran és la del Racó i aquesta ofereix una vista panoràmica de les Illes Medes que permeten gaudir de Begur en tots els sentits. Qualsevol visitant quedarà enamorat del municipi.

You may also like

Leave a Comment